Bajkeri pune kase trgovaca u BiH! Iz godine u godinu “raste ljubav” prema dvotočkašima

17.05.2023. | 07:42

Da iz godine u godinu raste broj ljubitelja motocikala potvrđuje i podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima su za četiri mjeseca ove godine u BiH uvezena 2.032 ova prevozna sredstva, što je za 621 više nego u istom periodu lani.

U UIO su za “Glas” istakli da je od januara do kraja aprila ove godine u BiH ukupna vrijednost uvezenih motora iznosila čak 5,99 miliona KM, što je za 1,66 miliona više u odnosu na isti period lani. Tokom protekla četiri mjeseca, u odnosu na isti period prošle godine, povećan je i uvoz električnih trotineta, bicikala i sličnih vozila s pomoćnim motorom u vrijednost za oko milion maraka.

Trgovci širom Srpske zadovoljno trljaju ruke, ističući da je prodaja motora, kvadova, ali i drugih sličnih vozila nadmašila sva njihova očekivanja.

U prodavnici “Guevara BH – CFMOTO” iz Banjaluke, koja poslovnicu ima i u Sarajevu, kažu da je najveća potražnja za motorima od 300 do 800 kubika.

“U ponudi imamo motore od 7.000 do 22.000 maraka. Najtraženiji su oni od 12.000 do 13.000 maraka”, kazali su u ovoj radnji i dodali da će svoju ponudu podebljati s obzirom da se približava Moto-fest u Banjaluci.

Naredna tri mjeseca su, ističu u ovoj prodavnici, najznačajnija za trgovce motocikala i kvadova za kojima munjevito raste interesovanje.

Prema riječima vlasnika radnje “Moto Shop 7” iz Banjaluke Bojana Majkića, posao cvjeta.

“Kupaca je sve više i više. Jednostavno je došlo do ekspanzije motociklizma kako u svijetu tako i u BiH. Da li je to sada postala neka moda ili vid prepoznavanja, ne znam, ali činjenica je da iz mjeseca u mjesec imamo sve više upita i da prodaja raste”, istakao je Majkić, objašnjavajući da ne rade s jeftinim motociklima, jer su zastupnici i prodavci japanskog proizvođača “Jamaha”. Dodao je da su od početka godine uvezli, ali i prodali veliki broj dvotočkaša.

“Naši kupci su zadovoljni jer, između ostalog, imamo dobru garanciju za proizvode kupljene kod nas. Mušterije uglavnom kupuju motore u vrijednosti između 10.000 i 20.000 maraka”, rekao je Majkić.

Dodao je da je za vožnju motorom, pored kacige, neophodna i adekvatna odjeća, odnosno jakna, hlače i rukavice, za šta je potrebno izdvojiti najmanje 800 KM. Da je motociklizam sve popularniji i potražnja sve veća pokazuje, prema njegovim riječima, sve veći broj specijalizovanih radnji kako u Banjaluci tako i ostalim krajevima BiH.

Bicikla

Prema podacima UIO BiH, u protekla četiri mjeseca smanjen je uvoz bicikala bez motornog pogona.

“Vrijednost uvezenih bicikala za četiri mjeseca ove godine bila je 2,33 miliona KM, dok ih je lani u istom periodu stiglo u vrijednosti od 3,84 miliona KK”, istakli su u UIO BiH.

Oznake: Bajkeri, Trgovci