Azijsko tržište ne haje za odluku “G7”: Ruska nafta prodaje se za 79 dolara po barelu

06.12.2022. | 12:12

Ruska nafta prodaje se u Aziji za 79 dolara po barelu, što je osjetno iznad fiksirane cijene od 60 dolara koju nameće “G7”.

To znači da se namjera zapadnih sila da ograniče cijenu ruske nafte već u startu susreće sa problemima – navodi “Geopolitika”.

Prema ruskim informacijama, dio nafte namijenjene Indiji kupovaće evropske države.

Tako će one formalno poštivati vlastitu sankcijsku odredbu, a onda će rusku naftu iz Indije dobijati skuplje nego kada je dolazila direktno iz Rusije.

Rusija izvozi do 65 miliona tona “ESPO Blend” nafte godišnje kroz naftovod Istočni Sibir – Tihi okean, uključujući do 35 miliona kroz luku Kozmino.

Ruski stručnjaci ukazuju na opasnost od haosa na svjetskom tržištu nafte i smjerovima snabdijevanja zbog nametnute gornje granične cijene za prodaju ruske nafte.

U teritorijalnim vodama Turske već je došlo do tankerskog zastoja nakon što je stupilo na snagu smanjenje cijena ruske nafte – izviještava “Fajnenšel tajms”.

Do zagušenja dolazi zbog činjenice da je Turska tražila dodatnu potvrdu osiguranja tankera. Dopuštenje za ulazak u Bospor i Dardanele čeka 19 naftnih tankera, a prvi je tamo je stigao još 29. novembra.

Itovremeno, svi čekaju ruske kontra-mjere na ograničavanje cijena nafte.

Pojedini ruski analitičari pominju mogućnost da Rusija zemljama koje se odupru ucjeni “G7” i siromašnim državama prodaje naftu po nižim cijenama, dok za one druge /koje podržavaju odluku “G7”/ – “nabije” cijenu.

Stručnjaci se boje globalnog energetskog haosa, a neizvjesnost je već prisutna širom svijeta – zaključuju mediji.

Oznake: Azija, Nafta