Automobilska industrija: “Folksvagen” očekuje teške godine na tržištu Kine

24.04.2024. | 17:23

Njemački automobilski gigant “Folksvagen” očekuje da će naredne dvije godine biti teške na veoma konkurentnom kineskom tržištu automobila.

“U aprilu smo vidjeli još jedan krug sniženja cijena, tako da će ova žestoka konkurencija trajati narednih nekoliko godina”, rekao je član upravnog odbora “Folksvagena” Ralf Brandšteter u Pekingu uoči velikog sajma automobila koji se održava sljedeće sedmice.

On je rekao da su mnogi proizvođači električnih automobila posljednjih godina značajno umanjili svoje profitne marže, uz napomenu da to “vodi ka konsolidaciji tržišta”. On je sugerisao da kompanije sa manjim obimom prodaje, ispod 100.000 ili 150.000 vozila godišnje, neće preživjeti dolazeću konkurenciju, prenijela je agencija DPA.

Prema njegovim riječima, “Folksvagen” će se pripremiti za žestoku konkurenciju u cijenama u naredne dvije godine. Kompanija namjerava da finansira razvoj svog poslovanja sa električnim automobila u Kini prodajom vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, koja i dalje dobro ide.

“To za nas znači dvije teške godine, jer nećemo prizvoditi automobile po bilo kojoj cijeni”, naglasio je Brandšteter.

On je dodao da će kompanija možda morati da prihvati manji broj prodatih automobila da bi zadržala nivo cijena, što će kratkoročno vjerovatno značiti gubitak tržišnog udjela.