Apsurdna situacija u BiH: Cijena mlijeka i goriva skoro identična

11.04.2023. | 20:00

Da je rast cijena u Bosni i Hercegovini dostigao enormne razmjere svjedoče, između ostalog, cijene mlijeka i goriva koje su skoro izjednačene. Naime, cijena goriva po litru se kreće od 2,50 do 2,70 KM, dok litar mlijeka u prosjeku košta oko 2,60 KM.

Građani i udruženja potrošača mjesecima ukazuju na apsurdnu situaciju u kojoj je rast cijena goriva doveo do lančanih poskupljenja, dok, s druge strane, u periodu kada je gorivo jeftinije cijene ne idu ka dolje.

Krivac tome je izostanak reakcije vlasti, smatra Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”. On je u razgovoru za Klix.ba rekao kako država ne koristi raspoložive mehanizme kako bi pomogla proizvođačima, a na kraju i građanima.

“Mliječna industrija je u krizi zbog nedostatka kratkoročne i dugoročne strategije i nedostatka subvencioniranja. Mi smo tu zakazali. Uvozimo oko 80 odsto hrane koju konzumiramo, to je abnormalno i nije ekonomski opravdano”, kaže Bago.

Dodaje da je problem u saradnji između institucija i proizvođača.

“Država ima čitav set alata i mehanizama, mi nismo primijenili nijedan, subvencija je ključna. Sad čekamo da se vlast formira i da počnu raditi. Ni nakon pola godine nemamo servis građana. Jedva čekamo da vlade počnu raditi svoj posao ine samo da počnu raditi, nego da ga rade promišljeno”, zaključuje Bago.

Da mljekare čeka težak period kaže nam Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH. Cijene mlijeka bi mogle biti još veće jer će proizvodnja rapidno opasti. Samo u prošloj godini, kaže Kahriman, proizvedeno je šest miliona litara manje mlijeka, a ove godine se očekuje da će cifra ići do 12 miliona litara manje u odnosu na prethodne godine.

“Kada uporedimo cijenu mlijeka na policama i cijenu otkupa vidimo veliku razliku i treba pitati prerađivače i prodavače da je oni objasne. I pored tolike razlike nama su najavili smanjenje otkupne cijene što će rezultovati smanjenjem proizvodnje, jer poljoprivredni farmeri nemaju ekonomsku isplativost. U naredna dva mjeseca ćemo imati velike probleme kada je riječ o proizvodnji mlijeka”, navodi Karhriman.

Trenutna cijena otkupa litre mlijeka iznosi oko 85 feninga, a u aprilu i maju je najavljeno njeno sniženje za po pet feninga te će ona u sedmom mjesecu, kako kaže Kahriman, iznositi 70 feninga.

“Neisplatljivo je raditi, farmeri su izgubili sve nade i ove godine ćemo osjetiti smanjenje proizvodnje. U svakom kantonu je od pet do deset manjih farmi ugašeno”, ukazuje Kahriman.

Dodaje da je Srbija uvela carinu na uvoz mlijeka te se višak mlijeka iz EU prelio u BiH.

“Riječ je o obranom mlijeku niske stope masnoće koje se samo može prodavati u prodavnicama. Imamo problem da radi te ponude prerađivači najavljuju smanjenje otkupne cijene našeg mlijeka”, zaključuje Kahriman.

Oznake: Cijena, Gorivo, Mlijeko