“Apel vlastima, smanjite stopu doprinosa”: Indeks kretanja cijena hrane dostigao novi rekord u BiH

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je nove podatke koji se tiču indeksa kretanja cijena hrane koji jasno pokazuju da država u ovom segmentu već ulazi u inflatornu zonu.

Kako pokazuju podaci za oktobar 2021. godine, indeks kretanja cijena hrane dostigao je novi rekord te iznosi čak 8,4 odsto.
Po prvi put od oktobra, i opšti Indeks kretanja cijena dostigao je nivo od 4,1 odsto što su stručnjaci ocijenili kao kretanja koja državu dovode u inflatornu zonu i po opštem indeksu.
“Pored rasta cijena, u narednim mjesecima možemo očekivati i viši nivo prikupljenih poreza, prije svega poreza na potrošnju, jer rastom cijena, raste i osnovica za ubiranje poreza. Isti proizvod koji je prije bio jeftiniji, na njemu će sada plaćati i više PDV-a, jer je osnovica viša”, naveo je ekonomista Faruk Hadžić.
On je takođe uputio apel vlastima da smanje stopu doprinosa i ukinu porez na dohodak do 1.000 KM.
“Apel vlastima – smanjite stope doprinosa, ukinite porez na dohodak do 1.000 KM i uskladite penzije sa rastom troškova života. Ne trebaju nam sada polovična rješenja, već pravo rasterećenje. Progresivni dio struke će pomoći da se dođe do najboljih rješenja za građane i privredu”, naveo je Hadžić.

Ostavite komentar: