Analiza UIO: Prihode iz 2019. stižemo tek 2022?

01.07.2020. | 08:29

Naplata prihoda od indirektnih poreza u ovoj godini u odnosu na prethodnu biće manja za 284 miliona KM, a tek zaključno sa 2022. godinom može se očekivati da prihodi od indirektnih poreza premaše one koji su bili na kraju prošle godine.

Između ostalog, ovo se navodi u posebnom izdanju biltena Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koje se bavi projekcijom prihoda do 2023. godine, a u kojem se ističe da bi prihodi od indirektnih poreza u 2021. godini trebalo da iznose 6,495 milijardi KM, što je za oko 46 miliona KM manje nego što je bilo 2019. godine. Tek u 2022. godini mogu se očekivati prihodi koji će biti viši u odnosu na 2019. godinu i to za oko 190 miliona KM, dok bi u 2023. godini ti prihodi u odnosu na prošlu, rekordnu godinu, trebalo da iznose 6,994 milijardi KM, odnosno 453 miliona KM više.

“S obzirom na ogromne nepoznanice u trenutku izrade projekcija o jačini i trajanju šoka uzrokovanog pandemijom virusa korona, te korištene pretpostavke da će kriza biti prevaziđena u kratkom roku, ističemo da postoje značajni rizici za ostvaranje projekcija prihoda od indirektnih poreza, pri čemu prevladavaju rizici lošijeg ishoda”, navodi se u biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO BiH.

Kada je riječ o rizicima za ostvarenje projekcija, to su na prvom mjestu prolongiranje epidemije, zatim slabiji ekonomski oporavak glavnih izvoznih partnera BiH, odnosno Evropske unije i zemalja CEFTA te masovni odliv stanovništva koji može prouzrokovati smanjenje oporezive potrošnje koju su nezaposleni građani koji napuštaju BiH finansirali dohocima iz sive ekonomije ili iz doznaka iz inostranstva.

“Pojava eksternih šokova, u vidu rasta cijena nafte i derivata na svjetskom tržištu izvan sadašnjih očekivanja, pogodila bi tržište derivata u BiH i negativno bi se odrazila na potrošnju derivata, a time na izvršenje projekcija prihoda od akciza na derivate i putarine iz cijene naftnih derivata”, navodi se u biltenu.

Ekonomisti ističu da su projekcije velika neizvjesnost, ali da je dobro što su one napravljene, jer i one loše su bolje nego da ih nema.

Saša Stevanović, ekonomista, za razliku od analize Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH smatra da će pad prihoda u ovoj godini biti veći od 284 miliona KM, ali da će i oporavak biti brži.

“Za razliku od krize iz 2008. godine, sadašnje mjere su usmjerene u potrošnju. Prije su mjere išle na investicije i kanale stimulisanja ekonomskog rasta, koji je sporiji od potrošnje, i zato vjerujem da će oporavak biti brži nego što predviđa projekcija”, rekao je Stevanović, ističući da sve to u slučaju da ne bude novog talasa.

Kako ističe, ukoliko se nastave problemi s virusom korona i dođe do novih blokada i zatvaranja, onda projekcija ništa ne vrijedi, ali da je u svakom slučaju dobro da je neko objavio nešto.

Izvor: Nezavisne novine