Amidžić: Ekonomska realnost – veći priliv sredstava za Srpsku od indirektnih poreza

23.09.2023. | 19:57

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić rekao je da je posao utvrđivanja privremenih koeficijenata za raspodjelu prihoda s jedinstvenog računa morao biti urađen i da mu je drago da je ministar finansija Federacije BiH /FBiH/ Toni Kraljević imao dovoljno snage da politiku stavi na jednu stranu, a ekonomsku realnost na drugu.

Prema Amidžićevim riječima, da kojim slučajem nisu usvojili koeficijente do kraja godine, Republika Srpska bi dobila manje nego što joj pripada po krajnjoj potrošnji.

“To je bio posao koji se morao uraditi i nije bio pitanje političkih pregovora, već rezultat ekonomske aktivnosti u našem entitetu koji je u trećem kvartalu bio takav da je po osnovu indirektnih poreza više pripadalo Republici Srpskoj. Sutra da se desi da koeficijenti moraju ići u korist FBiH, ne bih mogao ništa drugo nego da prihvatim ono što je ekonomska realnost”, rekao je Amidžić za ATV.

Govoreći o sastancima predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama, Amidžić je naveo da je to aktivnost koja će sigurno biti nastavljena jer je važna za razmjenu mišljenja i utvrđivanje načina na koji će zaštiti interese Republike Srpske.

On je naglasio da će BiH morati da koriguje troškove, odnosno da budu niži u odnosu na ovu godinu.

“Tačno je, za 2024. godinu nedostaje 37 miliona KM, ali ako ćemo se ponašati odgovorno to su mali iznosi koji se kroz uštedu mogu namiriti”, rekao je Amidžić.

Amidžić je ponovio da nije opravdan zahtjev ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza koji se odnosi na izdvajanja za naoružavanje Oružanih snaga BiH, te smatra da Ministarstvo odbrane treba da ide u pravcu toga da bude servis građanima u slučaju elementarnih nepogoda i slično.