Amerika razmatra uvođenje digitalnog dolara

Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozvala je administraciju predsjednika SAD Džoa Bajdena da razmotri uvođenje kriptovalute koju bi izdavala centralna banka i odmah započne tehničke pripreme za uvođenje digitalnog dolara.

Nova digitalna valuta, kako predlaže američko ministarstvo finansija, mogla bi da „sačuva američko globalno finansijsko liderstvo i podrži efikasnost sankcija“, saopštila je Bijela kuća.

Kako se dodaje u saopštenju, uvođenje digitalnog dolara učinilo bi američki platni sistem „ekološki održivim“ i podržalo „finansijsku inkluziju i jednakost“.

„Trenutno su neki aspekti našeg platnog sistema prespori ili preskupi“, rekla je Jelen.
Ona je dodala da bi trebalo unaprijediti rad na digitalnoj valuti američke centralne banke „u slučaju da bude odlučeno kako je ona u nacionalnom interesu“.

Za razliku od postojećeg digitalnog novca, kao što su depoziti klijenata u bankama, digitalni dolar bi bio direktna odgovornost centralne banke SAD. On bi bio digitalna forma zvanične valute i mogao bi da se mijenja za papirni novac sa kojim bi imao istu vrijednost, kao i za bankarske rezerve, saopštila je američka centralna banka.

Međutim, američke vlasti navode da bi moglo da dođe do „nenamjernih posljedica“ usljed uvođenja digitalne valute tokom stresnih perioda, pa je Bijela kuća naložila centralnoj banci da nastave istraživanje šta bi se dogodilo u slučaju uvođenja digitalnog dolara.

Američka centralna banka navodi da su potrebne godine za uvođenje digitalne valute, a čak i ukoliko ona zaživi, bilo bi prostora za privatne grupe i njihove kriptovalute povezane sa dolarom.

Prijedlog američkog ministarstva finansija uslijedio je kao odgovor na Bajdenovu izvršnu naredbu iz marta, kojom se od državnih službi traži da prijedlože moguća rješenja za razvoj digitalnih finansijskih sredstava, prenosi RT.

 

 

Ostavite komentar: