Amerika naglo povećala uvoz ruske nafte i ne namjerava da se zaustavi

Američke rafinerije su stale zbog uragana „Ida“ i suočavaju se sa velikim nedostatkom goriva. Međutim, dok s jedne strane, Amerika radi sve da sabotira gasovod „Sjeverni tok 2“ i ograniči izvoz ruskog gasa u Evropu, sa druge strane, nema ništa protiv da sama poveća kupovinu ruske nafte.

Kako piše piše „Blumberg“, američki proizvođači nafte „bacili“ su se u potragu za odgovarajućim sirovinama po cijelom svijetu kako bi zadovoljili potražnju za motornim gorivom. Naime, kompanije u Meksičkom zalivu orijentisane su na teške sorte nafte koje praktično nemaju gdje da kupe osim u Rusiji. Sjedinjene Američke Države već su rekordno povećale uvoz i namjeravaju da kupe još više.

Prema podacima Uprave za energetske informacije Ministarstva energetike SAD, uvoz sirove nafte i naftnih derivata iz Rusije u maju se naglo povećao za 23 odsto, na 844.000 barela dnevno.

Još prošle godine uvoz nafte iz Rusije je dostigao maksimum u posljednjih devet godina.

Pošto je Saudijska Arabija naglo smanjila izvoz zbog ravnoteže na tržištu, Rusija se našla na drugom mjestu najvećih snabdjevača SAD. Radi se o tome što su američke rafinerije lišene sirovina iz Venecuele, jer je bivši američki predsjednik Donald Tramp 2019. uveo sankcije kompaniji „Petroleos de Venezuela S. A.“

U najtežem položaju su kompanije u Meksičkom zalivu i na Istočnoj obali, uključujući Citgo Petroleum, Valero Energy, Chevron, koje prerađuju teške sorte nafte. Te kompanije uglavnom kupuju u Rusiji mazut koji je potreban za proizvodnju benzina.

„Rusija je prioritetni partner, jer proizvodi mnoga polurafinisana ulja kao što je ‘Mazut 100’.

To je idealno za američke rafinerije, koje su navikle na gustu, ‘prljavu’ naftu iz Venecuele i sa Bliskog istoka. Prvu su izgubile zbog sankcija, a kupovina druge je ograničena sporazumima OPEK-a“, navodi se u članku „Blumberga“.

Uragan „Ida“, koji se krajem avgusta obrušio na obalu Meksičkog zaliva, pogoršao je situaciju pošto je veoma oštećena infrastruktura. Ministarstvo energetike je obezbijedilo naftu iz strateških rezervi, ali i one su ograničene. To znači da će ponovo morati da se povećava uvoz sirovina. Kako navodi „Blumberg“, ako iko bude na dobitku od uragana „Ida“, to su ruski izvoznici, prenosi “Sputnik”.

„U septembru i oktobru isporuke će se povećati, jer još nije nastavljena eksploatacija u Meksičkom zalivu“, navodi se u članku. Agencija se poziva na učesnike na tržištu i tvrdi da su za nekoliko dana već kupljene tri partije ruske nafte.

Međutim potražnja utiče i na cijene. Osmog septembra su cijene ruske nafte marke „Urals“ dostigle maksimum u posljednjih osam mjeseci i premašile cijenu marke „Brent“ za 1,05 dolara.

 

 

Ostavite komentar: