Američka komisija reagovala: Pet kineskih kompanija pretnja nacionalnoj bezbjedno

13.03.2021. | 14:10

Američka Federalna komisija za komunikacije označila je pet kineskih kompanija kao pretnju nacionalnoj bezbjednosti prema zakonu iz 2019. godine, čiji je cilj zaštita američkih komunikacionih mreža.


Komisija je saopštila da su to kompanije Huavei, ZTE Corp, Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Tećnology i Dahua Tećnology, prenosi Rojters.

Prema Zakonu iz 2019. godine, Komisija je dužna da identifikuje kompanije koje proizvode telekomunikacionu opremu i usluge za koje je, kako je navedeno, “utvrđeno da predstavljaju neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbjednost SAD”. U avgustu 2020. godine američka vlada usvojila je propise kojima se zabranjuje saveznim agencijama kupovina robe ili usluga od tih pet kineskih kompanija, a od 2019. godine one su stavljene na ekonomsku “crnu listu” SAD.

Komisija je prošle godine Huawei i ZTE proglasila za pretnju nacionalnoj bezbjednosti komunikacionih mreža, a time je američkim kompanijama zabranjeno korišćenje državnog fonda od 8,3 milijarde dolara za kupovinu opreme od tih kompanija.

Huavei je u februaru osporio tu odluku pred sudom, a u toj kompaniji odbili su da komentarišu najnoviju odluku Komisije SAD. Komisija je u decembru prošle godine usvojila propise kojima zahteva od telekom operatera koji imaju opremu od ZTE ili Huaveija da je zamene, a u tu svrhu je odobreno 1,9 milijardi dolara.