Ambiciozni planovi za izgradnju mreže autoputeva u Republici Srpskoj

23.06.2019. | 19:25

Do 2030. godine Republike Srpska će imati mrežu autoputeva u dužini od 420 kilometara, najavio je nedavno ministar saobraćaja RS Neđo Trninić, a upućeni tvrde da su to – realne prognoze.

Da nisu u pitanju samo prazne priče, pokazalo se prošlog ponedeljka kada je počela izgradnja prvih kilometara autoputa na Koridoru 5C, na dijelu kroz Republiku Srpsku.

Za ovu dionicu u dužini od 46,58 kilometara, ako navode u preduzeću “Autoputevi RS” planska i projektna dokumentacija je izrađena i podijeljena je u tri lota, odnosno dionice Odžak – Vukosavlje u dužini od 6,23 kilometra, Vukosavlje – Johovac u dužini od 29,70 kilometara i Johovac – Doboj jug u dužini od 10,65 kilometara.

– Prvih 5,6 kilometara tog autoputa na pravcu Johovac – Rudanka biće finansirano kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj i koštaće oko 63 miliona evra. U tu cijenu ulazi i izgradnja dvije petlje za povezivanje autoputeva i puteva – pojasnila je portparolka Javnog preduzeća “Autoputevi RS” Dobrila Majstorović.

Nakon provedene tenderske procedure, izabran je izvođač radova na ovoj dionici, Konzorcijum “Integral Inženjering” Laktaši i GD Granit Skoplje.

A gdje su mostavi na Savi?

Ovo je, ipak, samo prvi korak u ostvarivanju ambicioznih planova za povezivanje Prijedora, Banjaluke, Doboja i nekoliko drugih gradova u RS mrežom autoputeva, sa Sarajevom, Beogradom i preko Koridora Pet ce jadranskom obalom i centralnom Evropom. Ipak, do vremena kada će se iz Prijedora ili Novog Grada za nekoliko sati autoputem stići do Beograda, još će mnogo vode proteći Savom, na kojoj, između ostalog, treba da se izgrade dva mosta, da bi mreža autoputeva kroz Srpsku bila funkcionalna.

Do kraja ljeta će, po najoptimističnijem scenariju, početi gradnja mosta na Savi kod Gradiške, koji će povezivati BiH i Hrvatsku. Na kraju trase autoputa Banjaluka – Gradiška, već je sagrađen savremeni carinski terminal i granični prelaz.

Kako kažu u “Autoputevima RS”, most na Rači, koji će povezivati RS i Srbiju, gradiće Republika Srbija, a kamen temeljac bi mogao biti postavljen do kraja ljeta. Izgradnja autoputa koji će preko Brčkog, Bijeljine i Rače, RS povezivati sa Beogradom, jedan je od prioriteta za Republiku Srpsku.

Turci, Kinezi, evropske banke

– Posljednjih mjeseci vode se intenzivni pregovori između Republike Srbije, Turske i BiH, oko izgradnje trase autoputa Beograd – Sarajevo, s obzirom na to da je Turska ponudila kreditna sredstva za realizaciju izgradnje autoputa – kažu u “Autoputevima RS”.
Uz ove autoputeve u planu je i izgradnja autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad, te autoputa Banjaluka – Mliništa.

Sve u svemu, koji god da je projekat u pitanju, ključ je, najčešće, u obezbjeđenju novca za izgradnju. To je zahtjevan zadatak, ako se zna da je u planu više od 300 kilometara autoputeva i da valja obezbijediti, po nekim procjenama, čak i do dvije milijarde evra.

Kada je u pitanju autoput Banjaluka – Prijedor – Novi Grad, krajem prošle godine Republika Srpska je dobila prvi ugovor o koncesiji za projektovanje i izgradnju dionice od Banjaluke do Prijedora.

– Ugovor je potpisan sa kineskom kompanijom “China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd”, a kineski partner ima dvije godine da obezbijedi finansijska sredstva i uradi plansku dokumentaciju i glavni projekat autoputa na pomenutoj dionici, dok Republika Srpska, sa svoje strane, ima obavezu da u istom periodu riješi imovinsko-pravna pitanja na predviđenoj trasi – objašnjavaju u “Autoputevima” RS. Po okončanju ove faze, kreće izgradnja 42 kilometra duge saobraćajnice. Koncesionar se obavezao da će izgraditi, održavati i koristiti autoput Banjaluka – Prijedor u narednih 30 godina, a vrijednost ugovora procenjena je na 297 miliona evra.

Kinezi su u igri i za autoput Banjaluka – Mliništa, koji će biti nastavak već izgrađenog E 661 Gradiška – Banjaluka.

– Zainteresovana je kineska kompanija “Sinohidro”, koja je ranije dostavila samoinicijativnu ponudu za realizaciju ovog projekta. Poslije niza razgovora o daljim koracima, kineski partner je pripremio određeni nivo projektne i studijske dokumentacije, poslije čega je došlo i do parafiranja komercijalnog ugovora, u namjeri da se za realizaciju projekta obezbijedi povoljan kreditni aranžman sa kineskom “Eksim bankom” – navode u “Autoputevima RS”. Tvrde da kredit još nije odobren, jer je kineska banka, već nekoliko godina, čeka pismo podrške od strane Savjeta ministara BiH.

Što se tiče Koridora Pet ce kroz RS, za preostalih 40 kilometara autoputa još se traže izvori finansiranja putem više različitih modela. Za sada je Evropska investiciona banka EIB iskazala je interesovanje za kreditno finansiranje dionice od petlje “Johovac” do petlje “Podnovlje” u dužini od 14 kilometara.

Planirano je da dionica Rudanka – Putnikovo brdo bude finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD, a postoji i mogućnost dobijanja granta iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan, kojim bi se pokrilo 20 odsto kredita. EBRD je pokrenula proceduru odobravanja kredita za cijelu dionicu Koridora ukupne dužine 13,8 kilometara od petlje Rudanka u opštini Doboj, do petlje Medakovo u opštini Tešanj u Federaciji BiH. Oko pet kilometara ove dionice je na teritoriji RS.

Republika Srpska bolja od Federacije BiH

U Federaciji BiH izgrađeno 102, u Republici Srpskoj 105 kilometara autoputa. U Federaciji mrežu autoputeva čine tri nepovezana dela Koridora Pet ce, Bijača – Međugorje, Tarčin – Zenica, te Svilaj – Odžak. U Reoublici Srpskoj su autoputevi povezani i njima se može putovati na relaciji Banjaluka – Gradiška i Banjaluka – Doboj, a i u Federciaji BiH priznaju da je u RS izgradnja autoputeva mnogo bolje strateški osmišljena, dok su u FBiH dionice iscjepkane. Kada se poveže deo Koridora Pet ce od Doboja do Zenice, Banjaluka i Gradiška će autoputem biti povezane i sa Sarajevom.

 

Izvor:(SrpskaInfo)