“Alaramantno kretanje duga”: Trivićeva tvrdi da je Srpska relativno dvostruko zaduženija od FBiH

30.11.2020. | 12:12

Republika Srpska je relativno dvostruko zaduženija od Federacije BiH, tvrdi narodna poslanica PDP i profesorka na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, Jelena Trivić.

“Vidimo da izjave zvaničnika Republike Srpske idu u tom pravcu da su finansije stabilne, međutim alaramantno je kretanje duga u posljednjih nekoliko godina, odnosno, tek ono što nam slijedi nakon ovog naglog rasta zaduživanja”, kaže Trivićeva.

Dodaje da bolje poslovno okruženje nećemo dočekati, jer će sva koncentracija rada Vlade biti usmjerena na vraćanje dugova i izmirenje osnovnih budžetskih davanja.

“Ako uporedimo sa Federacijom BiH, sa kojom možemo da se poredimo jer imamo isti aranžman valutnog odbora i iste osnovne makroekonomske pretpostvke, možemo da vidimo da smo čak dvostruko zaduženiji od same Federacije BiH, pa čak i ako nisu uračunati dugovi kantona. To ne bi to značajno promijenilo ovu sliku”, kaže ona.

Prema podacima iz entitetskih ministarstva finansija, do polovine godine, spoljni dug Federacije BiH iznosi 4,9 milijardi KM, a unutrašnji 1,2 milijarde KM.

Prema ovim podacima ukupan dug Republike Srpske iznosi 5,8 milijardi KM, a Federacije BiH 6,1 milijardi KM. Bruto domaći proizvod u 2019. iznosi 11,2 milijarde KM u Srpskoj i 23,1 milijardu u Federaciji, što ukazuje da je relativna zaduženost RS preko 52 odsto u odnosu na BDP, a u FBiH tek 26 odsto u odnosu na BDP.

“Podsjetiću da u ovaj dug koji se obračunava u Ministarstvu finansije ne ulazi dug zdravsta koji iznosi preko 1,1 milijrdu KM po priznanju same Vlade. On bi, prema evropskoj metodologiji, takođe trebao biti uračunat u ukupan dug. Dug zdravstvenog sistema u Federaciji je nešto niži, ne znam tačno koliko, ali nije sigurno ovoliko. Tako da, uprkos izjavama zvaničnika da sve ide po planu, tek će da nas čeka problematičan period u smislu vraćanja dugova, jer se onda sva koncetracija Vlade svodi na to da se ranije uzeti krediti vraćaju, a ne da se stvaraju pretpostavke za bolje poslovno okruženje”, tvrdi Trivićeva, piše Srpskainfo.