“Ako ne može, ne treba nam takav poslodavac”: Plata od 1.000 KM – najminimalniji iznos

24.06.2021. | 13:55

Čanovi Saveza samostalnih sindikata su na današnjem protetsu u Sarajevu poručili da plata od 1.000 KM, u situaciji kada potrošačka korpa iznosi više od 2.000 KM, jeste najminimalniji iznos koji će omogućiti dostojanstven život radnika u Federaciji BiH /FBiH/.

Oko stotinak okupljenih sindikalaca je, osim zahtjeva da minimalna plata iznosi 1.000 KM, tražilo i potpisivanje kolektivnih granskih ugovora, povezivanje radnog staža onima kojima to nije urađeno, usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu i slično.
“Ako jedan poslodavac ne može dati platu od 1.000 KM, ne treba nam takav poslodavac, neka ode u Njemačku i tamo proba dati 250 evra”, rekao je jedan od sindikalaca tokom protesta ispred zgrade Vlade FBiH.
Predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović je rekao da je neodrživo stanje da radnici imaju platu 400 KM, a svaka priča o iznosima od 500 KM ili 600 KM je neprihvatljiva.
On je naglasio da su danas zatražilim i ostavku federalnog premijera Fadila Novalića.
Šatorović je istakao da radnicima u FBiH ne treba saosjećanje već novac od kojeg će normalno živjeti, školovati svoju djecu i plaćati račune.