Akcija nakon ankete: Mask ispunio obećanje – prodao akcije za pet milijardi dolara

11.11.2021. | 08:38

Izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask ispunio je obećanje i nakon ankete na Twitteru prodao akcije u vrijednosti od oko pet milijardi dolara.

Nakon što su se korisnici Twittera izjasnili za to da Mask proda 10 odsto svojih akcija, Maskov fond prodao je skoro 3,6 miliona akcija Tesle, vrijednih oko četiri milijarde dolara, kao i 934.000 akcija za 1,1 milijardu nakon što je iskoristio mogućnost kupovine skoro 2,2 miliona akcija, prenosi Rojters.

To je prva prodaja akcija tog proizvođača električnih automobila od 2016. godine.

Maskovih 4,5 miliona akcija iznosi oko tri odsto njegovog ukupnog udjela u Tesli, čije akcije čine najveći dio njegovog bogatstva od 281,6 milijardi dolara, prema Forbsu.

Akcije kompanije Tesla pale su skoro za pet odsto nakon što je Mask rekao da će prodati 10 odsto udjela u firmi, na osnovu rezultata ankete koju je sproveo na Twitteru proteklog vikenda.

Prema analitičaru Danijelu Ajvsu, Mask posjeduje oko 23 odsto dionica Tesle i ima oko 10 milijardi dolara poreza od dionica koje će mu doći na naplatu sljedećeg ljeta.

“Imam samo dionice, tako da je jedini način da platim porez da prodam dionice”, naveo je Mask na Twitteru.

Mask je u subotu napisao na Twitteru da će prodati 10 odsto svojih akcija u “Tesli” ako korisnici ove društvene mreže podrže taj prijedlog.

Više od 3,5 miliona Maskovih pratilaca uključilo se u anketu, a njih 57,9 odsto je zaokružilo odgovor “da”.

Američka TV stanica CNBC izvijestila je da se Mask suočava s porezom od više od 15 milijardi dolara u narednih nekoliko mjeseci, što je vjerovatno pravi razlog zbog kojeg prodaje akcije.