Afere potresaju Željeznice RS: Optužnica i bivšem direktoru

28.03.2019. | 23:56

U aktere brojnih afera u Željeznicama Republike Srpske čiji su akteri i neki rukovodioci, uvršćen je i bivši izvršni direktor “Poslova prevoza” Dušan Spremo (69) protiv koga je Okružno javno tužilaštvo Doboj podiglo optužnicu za nesavjestan rad u službi.

Optužnicu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju, u kojem je već vođeno više sudskih procesa i kažnjavanja odgovornih u tom preduzeću od posebnog interesa za RS.

Uglavnom po matrici ranijih sudskih predmeta, Spremo je optužen da je ugovarajući kupovinu željezničke opreme postupajući nesavjesno nanio štetu ŽRS.

– Prilikom zaključivanja ugovora između ŽRS kao kupca i fabrike alatnih mašina “Rafamet” iz Poljske kao prodavca, u projektu modernizacije radioničkih kapaciteta za održavanje šinskih vozila u kupovini prese, postupio nesavjesno i time nanio imovinsku štetu ŽRS od 516.701 marku – navodi se, između ostalog, u optužnici.

Pojednostavljeno, Spremo se tereti da se, prilikom sklapanja i ovjere ugovora saglasio, da umjesto prese sa dva cilnidra Poljacima isporuče jednostavniju presu sa jednim cilindrom, iako je znao da karakteristike takve mašine ne odgovaraju ugovorenim.

Pored ovoga, tek otkrivena afera sa isplatama plata željezničarima koji nisu dolazili na posao, tek će da iznese na vidjelo malverzacije koje sežu i izvan ovog preduzeća. Takođe, firma muku muči i sa viškom zaposlenih i zadužuje se kod Svjetske banke za restrukturiranje sistema i svođenje prekomjernog broja radnika na najoptimalniji nivo.

Posla će biti još i za istražitelje, jer je otkriveno da je ljekar dobojskog Doma zdravlja nezakonito davao doznake za bolovanje željezničaru koji je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora. Umjesto da zbog dosuđene kazne duže od šest mjeseci dobije otkaz, radnik je jednostavno po izlasku iz zatvora nastavio rad u ŽRS.

U drugom slučaju je otkriveno da se plaćaju mjesečni putni troškovi radniku iz Istočnog Sarajeva do Doboja, iako on ne dolazi na posao u sjedište ŽRS u Doboju.

U Upravi preduzeća direktno zaduženi za administracije su priznali ovu nepravilnost, ali da je upoznat sa tim nije potvrdio i v. d. generalnog direktora Zoran Ilinčić.

GUBITAK

ŽRS su u ovu godinu ušle sa 2.482 zaposlena, a taj broj će se i prema planu reorganizacije smanjivati i dalje.

Ukupni akumulirani gubitak preduzeća po posljednjem finansijskom stanju je 111 miliona maraka akumuliranog duga..

 

Izvor:(Novosti.rs)