Aerodrom Banjaluka ponovo na evropskoj mapi

30.07.2020. | 08:29

Niskobudžetna avio-kompanija “Rajaner” planira od od 1, odnosno 3. avgusta ponovo uspostavi letove iz Memingena i Brisela prema Banjaluci, a veliki broj putnika je već rezervisao karte za ove letove.

Na sajtu “Rajanera” putnici mogu da rezervišu karte za letove sa aerodroma u Memingenu ka Banjaluci od 1. avgusta te od 3. avgusta sa aerodroma Šarlroa u Briselu. Takođe, karte se mogu rezervisati i iz Banjaluke ka ovim evropskim gradovima. “Rajaner”, kao i ranije, planira dva puta sedmično da saobraća na ovim linijama.

– U planu je da “Rajaner” ponovo leti sa aerodroma u Mahovljanima. Nadamo se da će sve biti tako kako su oni planirali. Možda letovi i budu pomjereni za koji dan, ali u planu je svakako ponovno uspostavljanje letova ove avio-kompanije idućih dana – kazali su u “Aerodromima RS”.

Veliki broj građana Srpske, ali i onih koji žive i rade u Bavarskoj i Briselu već je rezervisao karte za ove letove, te se nadaju da neće biti bilo kakvog novog prolongiranja najavljenih letova.

– Rezervisao sam kartu za 1. avgust iz Memingena ka Banjaluci. Za sada nemam nikakvo obavještenje od “Rajanera” da do to­g leta neće doći. Mislim da bi ova avio-kompanija imala interesa da saobraća na ovoj relaciji i više od dva puta sedmično jer mnogo ljudi iz RS radi ovdje – rekao je Banjalučanin Mladen Popović.

Ministar saobraćaja i veza RS Đorđe Popović ranije je “Glasu Srpske” rekao da su “Aerodromi RS” lani zabilježili odlične rezultate, te da je oko 15.000 putnika prevezeno.

– Nažalost, ograničavanjem kretanja zbog pandemije virusa korona u svijetu zaustavljen je trend razvoja putničkog saobraćaja kod nas, u regionu i Evropi. Sa aerodroma Banjaluka odvija se saobraćaj prema Beogradu. Početkom jula krenuo je čarter saobraćaj za Tursku. Postoje najave da bi “Rajaner” od avgusta trebalo da ponovo počne da leti sa banjalučkog aerodroma, ali to zavisi od epidemiološke situacije – rekao je tada Popović.

Zbog pandemije virusa korona “Rajaner” je od 19. marta obustavio sve letove prema Banjaluci. Zbog virusa korona nošenje maski na aerodromima i u avionima je obavezno, a ranije su iz “Rajanera” najavili da su svi njihovi avioni opremljeni HEPA filterima za vazduh koji su “slični onima koji se koriste u kritičnim bolničkim odjeljenjima”. Sve novčane transakcije u avionu su bezgotovinske, a grickalice i pića upakovani. Stajanje u redu za toalet je zabranjeno.

– Nakon četiri mjeseca vrijeme je da Evropa ponovo leti kako bismo ponovo ujedinili prijatelje i porodice, omogućili ljudima da se vrate na posao i ponovo pokrenuli evropsku turističku industriju koja pruža milione radnih mesta – poručili su ranije iz “Rajanera”.

 

Izvor:(Glas Srpske)