Aćić o Dodikovom prijedlogu o minimalcu: Strahujemo od otkaza

06.11.2023. | 08:57

Prijedlog da minimalna plata u Republici Srpskoj bude 1.050 KM nije naišao na odobravanje poslodavaca koji poručuju da o svemu treba razgovarati.

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić u ATV jutru kaže da bi ovo imalo za posljedicu otpuštanje desetine hiljada radnika što bi bio udar na tržište koje ima gubitak radne snage koja odlazi prema ЕU zbog većih plata.

“U konačnici mislimo da je veoma složen momenat za ekonomiju i bilo kakve radikalne mjere takvog tipa bi mogle imati široku paletu konsekvenci koje bi imale epilog za skoro sve strukture zajednice. Mislim da o toj temi treba razgovarati u narednom periodu. Ono što smo već sada iskomunicirali sa našim članicama, efekat negativan bi mogao biti otpuštanje nekoliko desetina hiljada radnika. U ovom trenutku kada imamo gubitak radne snage koja odlazi prema Еvropskoj uniji uz to i angažovanje stranaca, bi stvorilo velike negativne efekte kako na poslovnu zajednicu, tako i na finansiranje sistema socijalne zaštite”, kaže Aćić.

On poručuje da se u ovom trenutku može nagađati kakav je paket predviđen, ali se nada korekciji u porezima i doprinosima.

“Najniža plata ne bi trebalo da bude tema koja definiše način vrednovanja rada. Mi smo prije dvije sedmice potpisali sporazum sa Konfederacijom sindikata gdje smo kao cilj definisali kreiranje 10.000 radnih mjesta u privredi sa platom neto 2.000 KM. To nije jednostavno postići bez obzira na percepcije skupoće života. Mi sugerišemo i želimo da stvorimo ta radna mjesta, a to podrazumijeva da moramo uložiti u određeni dio u tehnološki razvoj kompanija. Produktivnost je osnovni razlog povećanja plata u našim kompanijama i to ne bi trebalo da bude priča oko najniže plate da se iskoristi ona kao neka vrsta drajvera za rast plata. Plate su bazirane na tržištu i produktivnosti”, kaže Aćić.

On takođe ističe da su dvije minimalne plate koje u prosjeku iznose skoro 1.300 KM dovoljne da se zadovolje potrebe prosječne potrošnje domaćinstva koje za četveročlanu porodicu iznosi oko 1.800 KM.

“To je potpuno irelevantan podatak koji saopštava Savez sindikata, potpuno pogrešan i služi za dezinformisanje cjelokupne javnosti. Istina je podatak Zavoda za statistiku koja saopštava i podatak o prosječnoj potrošnji domaćinstva. Taj podatak smo dobili prošle godine i on iznosi 1.800 KM za četveročlanu porodicu. Ako dva čovjeka zarade dvije minimalne plate, a to je oko 1.300 KM, da oni mogu zadovoljiti potrebe prosječne potrošnje domaćinstva. Očigledno je da dugo niz godina ljudi koji saopštavaju ovakvu vrstu podataka imaju za cilj da i ovo malo radnika i stanovništva napusti Republiku Srpsku”, kaže Aćić.

Na kraju je poručio da ne može komentarisati šta je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zamislio po pitanju povećanja, ali ako misli da to treba na taj nivo, onda će oni predložiti da minimalac bude 2.000 KM.