200 radnika ostalo bez posla: ArcelorMittal trajno obustavlja rad Koksare

25.04.2024. | 08:23

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, danas će trajno obustaviti rad Koksare.

Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina.

“Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do ponoći 25. aprila, kada bi trebalo u potpunosti prestati s generisanjem koksnog plina. Ovaj proces je u skladu sa predviđenim procedurama za ovakve slučajeve i ne predstavlja opasnost za radnike pogona, niti za građane grada. Osim toga, obavještavamo građane Zenice da je prilikom pražnjenja koksnih peći moguće da na svakih 40 minuta dođe do emisije iz ovog izvora, što je uobičajeno u ovoj situaciji, te se unaprijed zahvaljujemo građanima na razumijevanju“, ističu iz AMZ-a.

Kompanija je, napominju, preduzela sve potrebne mjere i radnje kako bi osigurala da navedeni proces teče bezbjedno i sa minimalnim uticajem na okolinu.

“Važno je naglasiti da će nakon zaustavljanja koksne baterije ukupne emisije fabrike u Zenici biti svedene na najniži nivo od početka njenog rada, započetog prije 132 godine. ArcelorMittal Zenica će nastaviti da smanjuje svoj uticaj na okolinu i posluje u skladu sa zahtjevima okolinske dozvole. Istovremeno, kompanija će ulagati sve napore da osigura dugoročnu održivost proizvodnje čelika u Zenici“, poručuju iz AMZ-a.

Generalni direktor Nikhil Mehta rekao je nedavno da ja zatvaranje Koksare težak udarac za kompaniju.

Koksara je zapošljavala ukupno 200 radnika, prenosi Indikator.ba.