Јovanović: Auto-put i aerodrom u Trebinju povećaće i grčke investicije

01.05.2021. | 10:01

Šef Predstavništva Srpske u Grčkoj Јelena Јovanović rekla je Srni da je privredna razmjena Grčke i Republike Srpske zabilježila rast iako je prošla godina bila veliki izazov za ekonomiju, a sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo i aerodroma u Trebinju postoji nada u veća ulaganja grčkih privrednika.

Rast je zabilježen posebno u sektoru električne energije, a kroz projekte planirane u narednom periodu sigurni smo da će taj trend biti nastavljen – navela je Јovanovićeva.

Ona je istakla da će Predstavništvo radi pružanja što boljeg predstavljanja institucija, organizacija i kompanija iz Republike Srpske i ove godine organizovati i dati podršku učešću na privrednim i kulturnim manifestacijama.

– Ove godine smo stupili u kontakt sa velikim brojem privrednih komora u Grčkoj, gde je putem onlajn platformi predstavljen investicioni potencijal Republike Srpske – rekla je Јovanovićeva.

Ona je dodala da je sa organizacijom “Enterprajs Gris”, koja predstavlja zvaničnu agenciju Vlade Grčke, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova, zaduženu za promociju investicionih potencijala Grčke i za unapređivanje privredne saradnje sa zemljama u regionu i šire, dogovorena saradnja koja će biti usmjerena na organizovanje seminara i foruma o temi investicionih potencijala Grčke i Srpske, a sve u cilju ostvarivanja saradnje privrednika.

Besplatni časovi srpskog jezika za Grke

Јovanovićeva je istakla da je u cilju očuvanja i promocije srpskog jezika sa Gradom Solunom prošle godine potpisan sporazum o organizovanju besplatnih časova srpskog jezika za Grke, koji će se nastaviti i ove godine.

– Ovo predstavlja samo jedan dio aktivnosti Predstavništva, koje smo uprkos pandemiji virusa korona uspjeli da realizujemo i pokrenemo, sa ciljem da nas pandemija ne uspori, već da nam bude motivacija da pronalazimo inovativnije načine za ostvarivanje saradnje i promociju Republike Srpske – rekla je Јovanovićeva.

Prema njenim riječima, Predstavništvo je pokrenulo projekat u okviru kojeg će u saradnji sa Turističkom organizacijom Srpske omogućiti predstavnicima turističkih organizacija i ostalih turističkih subjekata iz Srpske da pohađaju besplatan kurs grčkog jezika, sa akcentom na terminologiju iz turizma.

– U isto vrijeme, u saradnji sa Guvernatom Centralne Makedonije, 10 predstavnika turističkih organizacija iz Grčke biće u prilici da pohađaju onlajn kurs srpskog jezika i kulture i na taj način, predstavnici turističkih organizacija, ne samo da će imati priliku da nauče osnove srpskog, odnosno grčkog jezika, nego će imati priliku da nauče nešto više o turističkim ponudama obje zemlje – rekla je Јovanovićeva.

Ovakav vid učenja jezika, dodala je ona, tokom pandemije se pokazao kao veoma koristan medij u obrazovanju i razvoju novih znanja, koji podstiče motivaciju i želju za daljim napretkom i usavršavanjem.

Turizam je naša poveznica

Јovanovićeva je napomenula da, iako je turizam jedna od privrednih grana koja je najviše pogođena pandemijom virusa korona, Predstavništvo nije prestalo da ulaže u promociju, jer turizam predstavlja jednu od najdinamičnijih i najperspektivnijih delatnosti i prioritetnu razvojnu granu i Srpske i Grčke.

– Pandemija jeste trenutno stopirala razmjenu turista, ali to ne reflektuje stvarnu sliku saradnje u oblasti turizma koja je do 2020. godine bila u konstantnom rastu – rekla je Јovanovićeva.

Ona je kao dobar primjer toga navela uspostavljanje avio-linija između Banjaluke i Atine, kao i Sarajeva i Atine 2019. godine, što je značajno doprinijelo razvoju turizma.

– Grčki turisti su te godine samo u Trebinju ostvarili 4.700 noćenja – rekla je Јovanovićeva.

Ona je napomenula da Predstavništvo kroz brojne projekte intenzivno radi na promociji domaćih turističkih potencijala sa akcentom na vjerski, adrenalinski i planinski turizam, pogotovu tokom pandemije, gdje će bliže destinacije postati jedan od prioritetnih faktora za putovanje van zemlje.

Јovanovićeva je istakla i da Grčka, uprkos svim izazovima, ima najveću ekonomiju na Balkanu, pa je samim tim jedan od važnijih regionalnih investitora.

– Iako kod nas trenutno radi 15 grčkih firmi, potencijala za jačanje saradnje ima, naročito u oblasti turizma, trgovine, građevinske industrije, energetike, drvne i papirne industrije i drugo – smatra Јovanovićeva.

Prepreka – nedovoljno razvijena putna i avio-mreža između Srpske i Grčke

Ona je rekla i da kao jedan od razloga koji dosta privrednika iz Grčke navodi kao prepreku za investiranje predstavlja nedovoljno razvijena putna i avio-mreža između Srpske i Grčke.

– Nadamo se da će se to promijeniti izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo i izgradnjom aerodroma u Trebinju – rekla je Јovanovićeva.