Кvalifikovan kadar odlazi u inostranstvo: Evo koje je najdeficitarnije zanimanja u Evropi

28.04.2024. | 11:17

U najdeficitarnija zanimanja u čitavoj Evropi spadaju automehaničari i autolimari, a taj problem se znatno prožima i kroz srpsko tržište rada.

Кvalifikovan kadar nam odlazi u inostranstvo da radi te poslove, jer su tamo bolje plaćeni, a s druge strane, imamo mlade ljude koji su za takve profesije ovde potpuno nezainteresovani. Oni žele da se bave digitalnim naukama danas, IT im je i dalje najprimamljivija profesija – naveo je nedavno Miloš Turinski iz Infostuda.

Udruženja auto-servisa Srbije, takođe, potvrđuju problematiku ovog stanja na tržištu, za šta ističu da se u ovlašećenim servisima čeka i nekoliko nedelja, i to ne samo na ozbiljne popravke vozila, već i za ono što spada u rutinske poslove.

Nigdje se ne navodi tačan podatak koliki broj radnika u auto-servisima nedostaje, ali je okvirna brojka između 30.000 i 40.000 kvalifikovanih zanatlija svih profila koji su u Srbiji deficitarni.

Plata do 2.500 KM (150.000 dinara)

Grupa zanimanja sa najvećim brojem prijavljenih potreba za radnicima broji mehaničare i mašiniste. Poslodavci traže gotovo 300 majstora tog profila na birou rada. Mnogi su spremni da ih zaposle bez iskustva, a njihove zarade su u rasponu od 1.166 do preko 2.500 KM (70.000 do preko 150.000 dinara).

Takođe, ono što predstavlja dodatni problem je što se i veliki broj ljudi nelegalno bavi poslovima servisiranja vozila, za šta je nezvaničan podatak da ih ima pola-pola, odnosno pola onih sa prijavljenim radionicama, a pola ne.

Ozbiljan problem je i sa ekološkog aspekta, jer auto-serviseri, inače, imaju puno obaveza koje se odnose na odlaganje opasnog otpada, motornog ulja, prenosi Kurir.