“Zloupotreba”: Okolić poručio da cilj vježbe nije molitva nego ocjena spremnosti Oružanih snaga

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić izjavio je Srni da su Bošnjaci i neki mediji zloupotrijebili vježbu podrške miru, koja će od ponedjeljka biti održana na Manjači, jer su u prvi plan stavili vjerski obred, a ne vježbu pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH.

“Cilj vježbe nije da se organizuje radi molitve bilo kojeg naroda, nego da se pokaže spremnost pripadnika OS BiH za misije podrške miru. Upražnjavanje vjerskih aktivnosti je omogućeno u svakom segmentu, pa i u vrijeme vježbe, a ona nije organizovana da bi se vjerski obred stavio u prvi plan”, istakao je Okolić.

Okolić je podsjetio da je planirano da pripadnici Oružanih snaga BiH od ponedjeka do četvrtka na poligonu na Manjači održe vježbu “Dinamičan odgovor 2 020” i “NEL 1” – ocjenjivanje u kojoj je planirano učešće oko 800 pripadnika Oružanih snaga BiH i 15 stranih ocjenjivača.

On je istakao da se stavljanjem vjerskog obreda u prvi plan uoči vježbe na neki način iritiraju pripadnici druga dva naroda.

“Nije isključeno da će iziritirani ovakvim potezom i druga dva naroda uzvratiti istom mjerom i na poseban način dati značaj molitvama”, rekao je Okolić, te naglasio kako niko u Oružanim snagama ne osporava vjerska prava nijednom narodu i da je ta oblast regulisana zakonom.

On je napomenuo da je formiran i Tim za praćenje epidemiološke situacije koji će pratiti situaciju i reagovaće na sve što ne bude u skladu sa uputstvima i mjerama Svjetske zdravstvene organizacije i nižim nivoima koji regulišu tu oblast.

Na njima je, tvrdi Okolić, sva odgovornost ukoliko dođe do nekih neželjenih posljedica kada je riječ o virusu korona.

Okolić je naveo da je riječ o vježbi na kojoj će biti izvršena provjera spremnosti pripanika Oružanih snaga BiH u pružanju podrške miru po svim osnovama.

Prema njegovim riječima, na ovoj vježbi će se vidjeti koliko su OS BiH sposobne da pruže podršku operacijama mira.

“Nikakvi pripadnici NATO saveza neće učestvovati na ovoj vježbi”, istakao je Okolić, te dodao da će vježbu pratiti 15 ocjenjivača, što je minimum za vježbe ove vrste.

Oni su iz različitih zemalja, a ima i onih koji nisu iz zemalja članica NATO. Okolić je naveo da je došao minimalan broj ocjenjivača s obzirom na virus korona, prije čije pojave je ova ova vježba i planirana.

“Vježba treba da bude održana u svim segmentima u skladu sa preporukama zdravstvenih i drugih nadležnih organa sa terirorije na kojoj je obavlja”, rekao je Okolić.

Okolić je napomenuo da je insistirao zajedno sa saradnicima da se poštuju sve zdravstvene mjere s obzirom na epidemiju virusa korona, počev od broja pripadnika Oružanih snaga BiH na otvorenom i zatvorenom prostoru, dezinfekcije, propisane distance, uslova boravka i ishrane.

“Tim će morati sve to da prati i ukoliko bude narušavanja tih propisanih mjera nije isključeno da će se i vježba prekinuti, ali zdravlje pripadnika Oružanih snaga BiH mora biti sačuvano”, poručio je Okolić.

Ostavite komentar: