Zločinačko NATO bombardovanje Republike Srpske! Lale: Radijacija od bombi još izaziva maligne karcinome

Predsjednik Udruženja logoraša regije Birač sa sjedištem u Bratuncu Vinko Lale izjavio je Srni da su posljedice NATO agresije od prije 25 godina na opštine tadašnjeg Srpskog Sarajeva i dalje veoma izražene, a naročito kod bivših, ali i poslijeratnih stanovnika opštine Hadžići.

On je naveo da je, prema podacima kojima raspolaže to Udruženje, smrtnost ljudi izbjeglih iz sarajevskih opština, a najviše iz Hadžića u Bratunac, nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma i sarajevskog egzodusa 2,5 puta veći u odnosu na smrtnost domicilnih stanovnika poslije rata, što ilustruje kakve zastrašujuće posljedice još proizvodi radijacija municije sa osiromašenim uranijumom, kojom je avijacija NATO gađala ciljeve u Srpskom Sarajevu.

“Srbi izbjegli iz Hadžića su najugroženija grupa i najviše ih obolijeva i umire od različitih vrsta karcinoma izazvanih radijacijom”, istakao je Lale.

On je rekao da je, nažalost, taj trend još prisutan i da u posljednje vrijeme najčešće obolijevaju sredovječne osobe koje su 1995. godine, u vrijeme agresije i bombardovanja, bile djeca ili adolescenti.

Lale kaže da najnovije zvanične informacije iz Federacije BiH pokazuju da je najviše oboljelih od karcinoma u tom entitetu nakon rata u opštini Hadžići, a riječ je o bošnjačkom stanovništvu koje je nakon rata naselilo tu opštinu, u kojoj je i dalje visok stepen radijacije usljed posljedica NATO bombardovanja municijom sa osiromašenim uranijumom.

Prema podacima Udruženja logoraša, među kojima je najviše onih koji su bili u logoru “Silos” u Tarčinu, kod Hadžića, neke cijele porodice iz tog mjesta su nestale umirući od karcinoma jer su bile zahvaćene radijaciojm usljed blizine mjesta boravka bombardovanih lokacija.

“Rijetke su srpske porodice iz Hadžića u kojima nakon rata neko od članova nije obolio i umro od neke vrste karcinoma”, ukazuje Lale.

On kaže da je bio član Komisije za sagledavanje posljedica NATO bombardovanja i da su u Hadžićima registrovali krater od avio-bombe dubok 15, a prečnika 36 metara.

“Detonacija je `bacila` kompletan limeni krov četiri kilometra u šumu sa jednog objekta u kasarni Ušivak, kod Hadžića, koja je pretvorena u migrantski centar.

Lale je podsjetio da je najviše i najrazornijom municijom bombardovan tadašnji Tehničko-remontni zavod u Hadžićima, gdje je i danas povećana radijacija.

Zločinačko NATO bombardovanje Republike Srpske počelo je 30. avgusta 1995. godine u 2.12 časova i trajalo do 14. septembra, a u kojem je stradalo više od 100 nedužnih civila. Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

Povod za NATO agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi iako je u izveštaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da “ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja”, što je potvrdio lično i Jasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Tadašnji komandant Unprofora general Majkl Rouz izjavio je nakon incidenta na Markalama da se ne može utvrditi odakle je granata ispaljena.

Ruski pukovnik, komandant ruskog mirotvoračkog bataljona u Sarajevu Andrej Demurenko, koji je učestvovao u istrazi, izjavio je da su Srbi “nepravedno bili optuženi samo da bi NATO imao povod za napad”. Sve te tvrdnje nisu ništa značile za NATO, koji se otvoreno svrstao na stranu Bošnjaka i započeo agresiju na položaje Vojske Republike Srpske.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova koja je donesena u martu ove godine, kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Taj datum odabran je u znak sećanja na dan kada su u NATO bombardovanju ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac iz naselja Grlica, u Vojkovićima. Brat i sestra Galinac bili su među prvim žrtvama NATO agresije kada ih je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu u naselju Semizovac, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije.

Inicijativa za obilježavanje dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta prošle godine na prijedlog Srne.

Ostavite komentar: