Živa je blizu četrdesetog podioka: Kako se Hercegovci bore s paklenim vrućinama?

Živa je blizu četrdesetog podioka, Hercegovci kažu “upekao je zvizdan” kroz osmijeh još dodaju, “na ovaj čelopek smo navikli”.

Navikli jesu ali od hladne vode i debele hladovine se ne odvajaju.

“Pomalo, ali vrijeme je od toga, mada je ovo malo vanredna vrućina ali imamo ovu našu divnu trebinjsku vodu, imamo ovu radost ove platane pa se može ‘izdurati'”, kaže jedna Hercegovka na pitanje da li je vruće.

Ponijeli ste tri čaše, hoće biti dovoljno?

“Ima nas gospođa pa da se rashladimo ako ništa vodom”, dodaje.

“Mogu da vam kažem da su Trebinjci navikli na ove vrele ljetne dane jer smo grad poznat po najviše sunčanih dana u godini”, dodaje sugrađanin.

“Mislim da Hercegovcu sunce i temperatura ne mogu baš ništa. Mi smo izdržljivi k’o poskoci.

45 najmanje treba da bude”, kaže šaljivo jedna sugrađanka.

Sa ovakvim temperaturama se nije šaliti kažu doktori i dodaju da ovih dana imaju pune ruke posla. Sve više je pacijenata koji se javljaju sa simptomima sunčanice, to su glavobolja, suva koža, povećana tjelesna temperatura ali gubitak svijesti.

“Najbitnije je da se ljudi čuvaju produženog izlaganja Suncu, naročito od 10 do 4 poslijepodne. Ako dođe do bilo kojeg od ovih simptoma potrebno je osobu staviti na hladno mjesto, hladiti hladnim oblogama, davati hladna pića ali nikako alkohol i kafu već samo hladnu tećnot, vodu idealno”, rekao je Marko Paovica, dr urgentne medicine u Domu zdravlja Trebinje.

“Idealna je i lagana odjeća a bez kačketa ili šešira nemojte vani”, kaže doktor Paovica.

Nemojte ni bez flašice vode jer meteorolozi kažu pakleni dani su pred nama, prenosi ATV.

U narednom periodu nemamo nikakvu najavu značajnog osvježenja , ostaće  veoma toplo i u narednom periodu. Za vikend blago osvježenje zahvatiće sjever i zapad gdje će temperatura biti niža 5 do 7 stepeni. Neće biti svježnije ali će biti oko 30 stepeni. Nažalost, ovo kratkotrajno osvježenje neće zahvatiti južne i jugoistočne predjele tako da će i tokom dana vikenda u Hercegovini biti veoma toplo”, Milica Đorđević, meteorolog u RHMZ.

Vrela će biti i naredna sedmica u Hercegovini a takav će biti cijeli jul, prognoziraju meteorolozi. Mostar obara sve temperaturne rekorde, kada je u pitanju istočna Hercegovina za petama mu je Bileća.

Dok živa u termometru samo raste a apeli pljušte sa svih strana za radnike na otvorenom pauze nema. Neki imaju više sreće, trebinjska kupališta stačno su puna.

Ostavite komentar: