“Željno očekujemo vakcine”: Direktor bijeljinske bolnice o borbi sa opakom koronom

Bijeljinska bolnica “Sveti vračevi” u skorije vrijeme očekuje vakcinu protiv virusa korona, a ima stalnu komunikaciju sa kliničkim centrima Banjaluka i Srbija, te drugim relevantnim institucijama iz zemlje i inostranstva, a posebno sa Institutom za javno zdravstvo, rekao je Srni direktor bolnice Zlatko Maksimović.

“Predstavnici naše bolnice su išli na obuku i čim ona stigne mi smo spremni da počnemo vakcinaciju, naravno u dogovoru sa Institutom za javno zdravstvo”, rekao je Maksimović, koji očekuje da će vakcinacija sigurno mnogo doprinijeti da se stabilizuje stanje i prestane pandemija kovida 19. Maksimović je istakao da je u ovoj regiji od marta u potpunosti odgovoreno na zadatak borbe protiv pandemije kovid 19, što je mišljenje i stav poslovodstva i Kriznog štaba Bolnice.

“Smatramo da smo prave odluke donosili u pravo vrijeme i vjerujemo da će tako biti i u narednom periodu”, rekao je Maksimović.

On je podsjetio da je kao novi direktor od prije pola godine zatekao veoma dobro stanje u bolnici koju je prethodno rukovodstvo sasvim dobro pripremilo, nakon čega je novo rukovodstvo donijelo odluku da bude otvorena još jedna kovid bolnica, zahvaljujući prevenstveno sredstvima koje je Vlada Republike Srpske izdvojila preko Kompenzacionog fonda, zatim gradu Bijeljina, kao i drugim donatorskim sredstvima.

“Učinili smo to u pravo vrijeme u onom momentu kada nam nisu bili dovoljni postojeći kapaciteti, odnosno kapaciteti stare bolnice. Podsjetiću da se u Bijeljini nikada nije tražio krevet više, da smo uvijek imali dovoljno kapaciteta i kadra da reagujemo na pandemiju”, rekao je Maksimović.

On je napomenuo da je u bolnici “Sveti vračevi” od početka epidemije do danas bilo oko 10.000 pregleda pacijenata na kovid 19, a oko 1.400 ih je hospitalizovano.

Maksimović je rekao da te pacijenti i poslije liječenja jedno vrijeme prate. On je podsjetio da je u avgustu i početkom septembra, kada je bio manji broj zaraženih, održano predavanje eminentnih stručnjaka kako bi što spremnije dočekali očekivani jesenji talas, na koji je bolnica spremno odgovorila.

Maksimović je najavio i da će početkom februara Bolnica imati novu obuku i predavanje šta raditi u postkovid uslovima, što znači da se ide “korak naprijed”.

“Pripremamo se i za ono – šta poslije, pošto vjerujemo da će za par mjeseci i najdalje do kraja godine pandemija biti zaustavljena. Tako da ćemo opet imati eminentne stručnjake koji se bave upravljanjem krizom i koji će obučiti menadžment, načelnike odjeljenja, pomoćnike direktora, a svakako i mene kao direktora o tome šta treba raditi u ovim uslovima”, rekao je Maksimović. On kaže da je i tokom kovida “život nastavio da teče”, sve hitne stvari su rađene u bolnici, sva odjeljenja su normalno funkcionisala, a sve se uspjelo zahvaljujući otvaranju kovid bolnica.

Maksimović kaže da treba zahvaliti i odlukama Gradskog kriznog štaba, koji je na insistiranje Bolnice, odlučio da ustupi Banju Dvorovi kao mjestu za oboljele od kovida 19.

“Isto tako zahvalni smo i primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Domu zdravlja Bijeljina najprije, a imali smo i više sastanaka sa primarnim sektorom zdravstvene zaštite pet opština, gdje smo koordinirali aktivnosti u kovid uslovima”, rekao je Maksimović napominjući da će sve nastaviti održavati ove sastanke, kao i ranije uspostavljene kontakte i saradnju sa medicinskim fakultetima u Foči i Banjaluci.

Bijeljinska bolnica, kaže Maksimović, jedina je ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvenih usluga, a koja ima aktivan standard 9001.

“To nije slučajno, jer skoro su stranci željeli da mi imamo ovaj međunarodni sertifikat, te da uspostavimo saradnju sa stranim ustanovama”, rekao je Maksimović. On je naveo da će angio-sala u bijeljinskoj bolnici raditi i dalje, a počeli su i sa savremenim operacijama na oku, pa će i dalje, zajedno sa kolegama iz primarne zdravstvene zaštite, a prije svega sa resornim ministarstvom, činiti sve da uslovi i situacija u bolnici budu što bolji, a korisnici što zadovoljniji.

Maksimović je zahvalio građanima koji su poštovali i koji poštuju epidemiološke mjere, te savjetuje da svi zajedno izdrže još malo “jer će proći će i ova nevolja, kao i sve druge što su prolazile”.

Iz Doma zdravlja Bijeljina juče je rečeno da bi se u ovom gradu vakcine mogle pojaviti već krajem februara i početkom marta.

Ostavite komentar: