Zbog niskih temperatura moguća poledica na svim putnim pravcima u BiH

16.01.2021. | 07:51

Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da je zbog niskih temperatura moguća poledica na svim putnim pravcima u BiH, a ugaženog snijega ima na dionicama u višim predjelima.

Posebno su izdvajeni putevi: Posušje – Jablanica, Ključ – Bosanski Petrovac, Livno – Glamoč – Mlinište i Semizovac – Olovo. Na putevima u nižim predjelima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Na području jugozapadnog dijela BiH  skreće se pažnja na povremeno jake udare vjetra.

Ekipe putne službe su na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno. Vozači se mole za maksimalno opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.