Zaživio projekat “E-beba” u Trebinju: Mnogo brže do dokumenata za novorođenče

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić izjavila je danas u Trebinju da se projektom “E-beba”, odnosno elektronskom prijavom rođenja djeteta, mnogo brže dolazi do prvog izvoda iz matične knjige rođenih i uvjerenja o državljanstvu za novorođenče.

“To su dva dokumenta neophodna za ostvarivanje drugih prava u Republici Srpskoj”, rekla je Jujićeva nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem sa kojim je razgovarala o ovom i drugim važnim projektima za Trebinje.

Jujućeva je rekla da je glavna tema razgovora sa Ćurićem bio projekat “E-beba” jer Bolnica Trebinje u svom sastavu ima porodilište koje je uvezano elektronskim putem sa matičnom službom i ostalim institucijama.

Ona je objasnila da se, nakon rođenja djeteta, podaci koje o njemu unese medicinski radnik elektronski prosljeđuju matičnoj službi, a potom Ministarstvu unutrašnjih poslova radi određivanja matičnog broja.

Zatim se, kako je dodala, ponovo šalju u matičnu službu, gdje se izrađuje izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu za novorođenče, koji se šalju na adresu roditelja.

Ona je pohvalila matičare u Trebinju, jer je kod njih stepen verifikacije 98 odsto, a to, kako je rekla, znači da su sve do sada evidentirane podatke iz matičnih knjiga prenijeli u centralnu bazu matičnih knjiga.

Ćurić je zahvalio Jujićevoj za pohvale gradskoj upravi i dodao da je cilj da se poboljšaju uslovi rada svih zaposlenih.

On je napomenuo da su u toku izmjene nekih zakona koji se tiču lokalne samouprave i dodao da svi treba da učestvuju u tome kako bi se utvrdilo šta se može unaprijediti i gdje se mogu poboljšati uslovi za rad, i u Trebinju i širom Republike Srpske.

Jujićeva i gradonačelnik Trebinja sa saradnicima posjetili su i vakcinalni punkt u trebinjskoj Higijensko-epidemiološkoj službi u Dječijem dispanzeru.

Ostavite komentar: