Zavod za zapošljavanje RS: Skoro 3.400 nezaposlenih dobiće posao

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske donio je danas odluku o odobravanju zapošljavanja skoro 3.400 aplikanata u okviru tri projekta raspisana u ovoj godini.

Direktor Zavoda Miroslav Vujičić rekao je da je ovo druga odluka, s obzirom da je ranije donesena odluka o odobravanju zapošljavanja demobilisanih boraca.

Prema njegovim riječima, prvi projekat odnosi se na zapošljavanje ciljnih grupa u privredi i njime je predviđeno zapošljavanje 1.070 lica, dok je drugi projekt regresni povrat doprinosa, za koji je obezbijeđeno pet miliona KM i kojim je obuhvaćeno oko 2.260 lica.

“Treći projekat je zapošljavanje Roma, koji realizujemo zajedno sa Savjetom ministara i njime je obuhvaćeno petnaestak lica”, rekao je Vujičić novinarima na Palama, nakon sjednice Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje.

On je dodao da je već donesena odluka o odobravanju sredstava za projekat “Zajedno do posla”, a kojim je obuhvaćeno oko 1.300 bivših boraca.

“Ukupno ćemo u ovoj godini zaposliti 4.700 nezaposlenih, što nije mali broj”, rekao je Vujičić.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske naveo je da se na evidenciji Zavoda nalazi 80.000 lica i da se stanje na tržištu rada značajno popravlja u odnosu na prošlu godinu.

“U prva četiri mjeseca ove godine sa evidencije smo po osnovu zapošljavanja brisali 10.000 radnika, što je 25 odsto više u odnosu na prošlu godinu koja je bila zaista teška”, istakao je Vujičić.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić podsjetila je da se trenutno realizuju četiri projekta, a da se poslodavci traže za peti – koji se odnosi na podršku zapošljavanja djece poginulih boraca u statusu pripravnika sa visokom stručnom spremom, kojih je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo 77.

Vasićeva je apelovala da djeca poginulih boraca i nezaposleni demobilisani borci i ratni vojni invalidi kojima još 29. aprila odobrena sredstva, 10.000 KM po nezaposlenom licu, što prije sa Zavodom pristupe zaključivanju ugovora.žOna je istakla da nakon potpisivanja ugovora ova lica u prvoj tranši dobijaju 7.000 KM.

“Do sada je potpisano stotinjak ugovora, a dvadesetak ih je već dobilo sredstva”, rekla je Vasićeva i dodala da postoje saznanja da pojedinci odustaju zbog uslova.

Vasićeva je navela da uslovi nisu drastični i da predviđaju registraciju djelatnosti, prijavu Poreskoj upravi, mjenicu i rješenje o djelatnosti.

“Ovaj projekat je prioritet svih nas”, poručila je Vasićeva.

Ostavite komentar: