Zavod za udžbenike i nastavna sredstva planira da izvrši reviziju udžbenika

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić rekao je da će u ovoj godini akcenat Zavoda biti na inovaciji udžbenika i na širenju maloprodajne mreže.

Đenić je naveo da je Akcionim planom, odobrenim od Vlade Republike Srpske, planirana revizija svih udžbenika jer se postavlja pitanje težine školske torbe.

– Mi trenutno na tome radimo i sa autorima ćemo vidjeti da li svi ti udžbenici koji su trenutno obavezni moraju da budu ili ne. Vidjećemo gdje možemo da izvršimo adaptaciju ili ćemo raspisati konkurse za nove udžbenike – naglasio je Đenić.

Prema njegovim riječima, prvi korak koji Zavod može da uradi po pitanju smanjenja školske torbe jeste da će raditi digitalizaciju prve trijade da bi olakšali školsku torbu najmlađima.

– A, sve ostalo što se tiče izmjene udžbenika, to je do nastavnog plana i programa. Mi ćemo, zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom i Ministarstvom prosvjete i kulture, nastaviti da radimo na tome – rekao je Đenić.

Đenić je podsjetio da su i za tekuću školsku godinu pripremili nove digitalne sadržaje, a to su udžbenici Geografije od šestog do devetog razreda, udžbenik “Istorija za šesti razred” i “Srpski jezik i jezička kultura za treći razred”.

– Prije dvije godine smo počeli digitalizaciju udžbenika, i to sadržaja udžbenika Geografije. Taj pilot-projekat sproveden je u 20 škola u Republici Srpskoj i naišli smo na maksimalno odobrenje i oduševljenje svih nastavnika i učenika koji su u tome učestvovali – napomenuo je on.

AKCENAT I NA PREDŠKOLSKI UZRAST

Đenić je podsjetio da je Zavod u protekloj godini akcenat stavio na predškolske ustanove i objavljene su dvije publikacije za najmlađe – “Predškolska radilica”, namijenjena za djecu pred polazak u školu i “Moja prva knjiga”, namijenjena za djecu uzrasta pet i šest godina.

U protekloj godini formiran je i didaktički set za igru i rano učenje koji je naišao na oduševljenje prosvjetnih radnika jer mogu, napokon, sve da nađu na jednom mjestu.

POZIV SVIMA DA POSЈETE 20 KNjIŽARA ZAVODA U SRPSKOЈ

On je naglasio da je u ovoj godini u planu nastavak renoviranja knjižara, kojih ovaj zavod ima 20, te pozvao sve da ih posjete jer, osim beletristike, imaju širok asortiman kancelarijskog materijala, poklon-programa, kožne galanterije, do igračaka.

Đenić je naveo da je protekla godina bila specifična za sve, pa i za Zavod za udžbenike, ustanovu koja se samofinansira i čiji svi prihodi dolaze od prodaje kroz sopstvene knjižare, koje su, zbog virusa korona, bile zatvorene dva mjeseca.

On je dodao da je to direktno uticalo na prihode i zahvalio Vladi Republike Srpske i Fondu solidarnosti, koji su izašli u susret Zavodu i odobrili refundiranje za sve radnike za poreze i doprinose i na taj način su uspjeli da održe likvidnost.

Đenić je naglasio da je u Zavodu godinu dana i prvo što je uvidio jeste “da su knjižare Zavoda poznate samo u vrijeme kupovine udžbenika, odnosno pred početak školske godine”.

– Stavio sam akcenat da se to promijeni, a da bi to uspjeli moramo nešto našim kupcima da ponudimo. Naše knjižare su uredne, ali su dosta stare i krenuli smo u njihovo renoviranje. Ove godine smo krenuli od Bijeljine, gdje smo našu knjižaru renovorali i sada dobijamo sve pohvale, ali je i promet porastao. Na tome želimo da radimo i povećamo prihode Zavoda – rekao je Đenić.

On je dodao da je knjižara u Banjaluci izmještena iz Borika u naselje Ante Јahića i renovirana.

Đenić je naveo da je proširena maloprodajna mreža jer je otvorena knjižara u Bratuncu, a u narednih petnaestak dana počinje renoviranje knjižare u Istočnom Sarajevu, koja se nalazi u upravi Zavoda.

Đenić je podsjetio da je u periodu kada su knjižare bile zatvorene omogućen popust svim kupcima na beletristiku putem onlajn prodaje.

KNjIŽEVNE NAGRADE “ZLATNA SOVA” I “SOVICA”

Đenić je istakao da je Zavod ove godine uručio i književne nagrade “Zlatna sova” i “Sovica” u Beogradu u Predstavništvu Republike Srpske.

– Praksa je bila da 4. septembra, na dan slave Zavoda, dodjeljujemo ove nagrade, koje su prepoznatljive u regionu. Pošto su ove godine dobitnici bili iz Srbije, onda smo razgovarali o mogućnosti kupovine tih izdanja u Srbiji. Sada svečano mogu da kažem da smo uspjeli u tome da sva izdanja Zavoda plasiramo na teritoriju Srbije preko firme `Data status` i sva naša izdanja se nalaze u knjižari `Akademija` u Knez Mihailovoj ulici – naglasio je Đenić.

Đenić je rekao da su književne nagrade “Zlatna sova” i “Sovica” postale veoma prepoznatljivi projekti i svake godine se sve više autora, a posebno mladih, javlja na konkurs.

– Postoji veliki broj mladih autora i, zbog toga, gledamo da povećamo tu nagradu da bude što prestižnija i prepoznatljivija – istakao je Đenić.

On je rekao da u protekloj godini nisu održani Sajam knjige u Banjaluci i Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, ali je Zavod u septembru održao mini-sajam kroz knjižare, gdje su dali maksimalne popuste na svoja izdanja i to je prošlo veoma dobro, ali ni blizu kao što bude na sajmovima.

Đenić je podsjetio da je održan Digitalni sajam knjiga u redakciji “Glasa Srpske”, na kojem je Zavodovo izdanje “Andrićeva slika Bosne između poetike i ideologije”, autora Staniše Tutnjevića, dobilo prvu nagradu.

Đenić je rekao Srni da je Zavod dobio instrukciju od Vlade Republike Srpske za smanjenje troškova u ovoj godini i u skladu s tim će se i postupiti.

– Plan moramo praviti, a, koliko ćemo ga moći realizovati, nadamo se u najvećem obimu, ali u skladu i sa mjerama koje nam budu dopuštene – istakao je on i poželio svim građanima srećne praznike.

 

 

Ostavite komentar: