Zavod za sudsku medicinu: Otvorena laboratorija za forenzičku toksikologiju u Banjaluci

U sklopu Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci danas je otvorena Laboratorija za forenzičku toksikologiju za čije opremanje je Zavod obezbijedio oko 400.000 KM.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je novinarima da je otvaranjem ove laboratorije na neki način kompletiran razvoj sudske medicine u Srpskoj.

Šeranić je naveo da hemijsko-toksikološka laboratorija prije svega radi skrining procedure, ali i procedure u vezi sa dokazivanjem prisustva narkotika i alkohola u organizmu.

On je napomenuo je Laboratorija finansirana iz sredstava Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, ističući da je ova investicija dobila podršku resornog ministarstva.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da je Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske, formiranjem ove laboratorije, postao najrazvijenija institucija te vrste u regiji.

“Ovo je jedna od nastavnih baza Medicinskog fakulteta i zadovoljstvo nam je da Zavod može danas na jednom mjestu pružiti ovu vrstu usluge, ne samo studentima, već diplomcima, doktorantima i specijalizantima iz oblasti sudske medicine i toksikologije”, istakao je Škrbić.

On je rekao da Laboratorija ima veliki značaj, ne samo za Zavod, već i za Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pravde, MUP Republike Srpske, te pojedince i firme u pogledu predupređenja zloupotrebe droge i alkohola.

Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan rekao je novinarima da je Zavod u proteklih 12 godina razvijan korak po korak – od mogućnosti vještačenja sudskih spisa i obavljanja obdukcija, otvaranja histopatološke laboratorije, opremanja obdukcione sale mobilnim rentgenom, razvoja forenzičke antropologije, do formiranja DNK laboratorije.

Karan je objasnio da će se ova laboratorija baviti toksikološkom analizom posmrtnih ostataka, ali i dokazivanjem prisustva alkohola, droge i psihoaktivnih supstanci u organizmu, na zahtjev pojedinaca, institucija ili poslodavaca.

Otvaranju Laboratorije prisustvovali su direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić i direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović.

Ostavite komentar: