Zaustaviti virus korona: Ambasada SAD donirala Bolnici u Gradišci aparat za PCR testove

Predstavnici Ambasade SAD u BiH uručili su danas Bolnici u Gradišci aparat za pi-si-ar /PCR/ i kompatibilne testove.

Ovu donaciju obezbijedila je Komanda američkih oružanih snaga za Evropu, posredstvom Kancelarije za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD u BiH.

Šef ove kancelarije, major Taib Grozdanić rekao je da će donirani aparat omogućiti da medicinsko osoblje u Gradišci brzo identifikuje zaražene virusom korona, na vrijeme ih izoluje i što brže pruži odgovarajuću medicinsku pomoć.

“To će spasiti živote ljudi i usporiti dalje širenje ovog smrtonosnog virusa”, naglasio je Grozdanić i dodao da je ovo samo jedna u nizu donacija SAD od početka pandemije virusa korona.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović rekao da je će donirani aparat za PCR, koji gradiška bolnica do sada nije imala, značajno unaprijediti dijagnostiku u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

“Ovakav aparat Amabasada SAD će donirati i Bolnici u Trebinju i na taj način ćemo na teritoriji cijele Republike Srpske imati skladno raspoređen broj aparata za PCR”, istakao je Latinović.

On je rekao da je Ambasada SAD u BiH od početka pandemije donirala i drugu medicinsku i zaštitnu opremu, uglavnom zdravstvenim ustanovama u istočnom dijelu Republike Srpske.

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik zahvalio je Ambasadi SAD za donaciju, navodeći da je od početka pandemije u ovoj bolnici liječeno oko 2.800 pacijenata zaraženih virusom korona.

“Za dobru dijagnostiku nam je potrebno da imamo i aparat za PCR, koji do sada nismo imali. Slali smo uzorke u Banjaluku i to nam je usporavalo dijagnostiku i stvaralo dodatne finansijske troškove”, naveo je Dodik i dodao da ocaj aparat ima mogućnost dijagnostike i drugih stanja i bolesti.

Primopredaji aparata u gradiškoj bolnici prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Dragana Ilić i šef Kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci Briana Pauers.

Ostavite komentar: