Zatražene sve informacije iz Zagreba: Inspekcija želi podatke o Sebiji Izetbegović

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo zatražila je, putem međunarodne pravne pomoći, podatke od obrazovnih institucija Hrvatske kako bi se provjerilo školovanje Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u ovoj državi, saznaje „Avaz“.

Zahtjev za dodatnim provjerama uslijedio je nakon što inspekciji na Medicinskom fakultetu u Sarajevu nije predočena relevantna dokumentacija koja se odnosi na stečena prava studentice Izetbegović na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta univerziteta u Zagrebu.

Inspekcija je okončala nadzor prije mjesec, ali, budući da tada nisu dobili svu potrebnu dokumentaciju, najavili su dodatne provjere, prenosi Avaz.

Saznajemo da je zatražena kompletna dokumentacija o Sebijinom školovanju u Zagrebu koja se odnosi na uvid u nastavne planove i programe te fond sati časova predavanja. Ovi podaci ranije nisu bili dostavljeni ni Univerzitetu u Sarajevu (UNSA).

U međuvremenu, inspekciji su proslijeđeni podaci rektora UNSA-e koji su stigli iz Zagreba, a u kojima se navodi da ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima Sebije Izetbegović u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Radi se o fotokopiji indeksa izdatog u Zagrebu 2. marta 1993. godine, za koji je utvrđeno da nije vjerodostojan.

Krivično djelo

Na taj način u pitanje se sada dovode i magisterij i doktorat Sebije Izetbegović. Sada je upitno i njeno daljnje akademsko napredovanje.

Još je pitanje šta će sada uraditi Tužilaštvo Kantona Sarajevo jer je dopis iz Zagreba dokaz da je “školovanje” Sebije više nego sporno i da se opravdano sumnja da je riječ o krivičnom djelu.

Zvanje asistenta

Inspekcija je prošli mjesec utvrdila da je za izbor asistenta bila potrebna ukupna prosječna ocjena 8, a iz predmeta za koji se konkuriše za asistentsko mjesto 9.

Međutim, Izetbegović je imala prosjek 7,38, a iz predmeta Ginekologija i akušerstvo, za koji je izabrana u zvanje asistenta – 7.

– U periodu kada je imenovana kandidatkinja izabrana u akademsko zvanje asistenta, na Medicinskom fakultetu je bila praksa da se za asistente na određene predmete biraju kandidati koji posjeduju specijalistički ispit iz oblasti na koju se biraju, a što je kandidatkinja Izetbegović posjedovala – rekli su iz tada iz inspekcije.

 

 

Ostavite komentar: