Zašto su glumci napustili mitrovdanski skup u Nevesinju?

U Nevesinju bura zbog svečane akademije kojom je obeležavan Mitrovdan — Dan opštine i slava boračke organizacije RS. Pred početak programa od nastupa su odustali glumci Dejan Lutkić i Vojin Ćetković, podržavši reditelja Aleksandra Pejakovića iz Banjaluke.

„Nismo željeli nikoga da uvrijedimo, niti da nas dovode u bilo kakav politički koncept“, kaže za Sputnik Lutkić.

Kako su mediji prenijeli — organizatori akademije, Opština Nevesinje i Ministarstvo za boračka pitanja, su odbili zahtjev da bude skinut pano „Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na Nevesinjskom ratištu“, uz koji je stajao grb Republike Srpske.

Publiée par BL Portal sur Samedi 9 novembre 2019

 

Reditelj Pejaković je, pak, objasnio da su na generalnoj probi uoči akademije organizatori od njega tražili prekrivanje crne pozadine sa još jednim obilježjem Republike Srpske, iako su na bini već stajali i zastava i amblem RS. Naglasio je da je osnovna boja scenografije bila crna, upravo zbog pijeteta prema žrtvama, zbog velikog stradanja hrabrih srpskih vojnika koji su odbranili Nevesinje na Mitrovdan 1992. i 1994. godine.

Ćetković, koji je trebalo da nastupi u performansu zajedno sa srednjoškolcima iz Nevesinja, objašnjava da je prihvatio umjetnički koncept reditelja Aleksandra Pejakovića, ali kada je saznao da se reditelj povlači, jer u umjetničkom djelu programa moraju da budu i nekakvi transparenti, odlučio je da ga podrži i da ne nastupi. Kako je izjavio, nije ni video te natpise, a kamoli tražio da se skinu.

On i Lutkić, koji je trebalo da vodi program, kažu da rado dolaze u Republiku Srpsku i da su za posljednjih godinu dana predstavu „Noć bogova“ sa Nebojšom Ilićem 30 puta odigrali, od Banjaluke do Nevesinja, i da je svaki put sala bila prepuna, a ljudi su ih divno prihvatali.

„Tako je trebalo da bude i za Mitrovdan u Nevesinju. Vojin je pozvan da govori poeziju, a ja da vodim program, u koji su udenuti poštovanje prema stradalim borcima i važnost Mitrovdanske bitke. Dopala nam se zamisao reditelja Aleksandra Pejakovića i kada smo saznali da se u umjetnički program moraju da uvrste i transparenti koji poništavaju sve to, skrnaveći i umjetnost i omaž žrtvama Otadžbinskog rata, i da se reditelj povlači, mi smo ga podržali i odustali od nastupa“, izjavio je Lutkić za Sputnik.

Dodao je da nisu željeli nikoga da uvrede, niti da ih neko dovodi u bilo kakav politički koncept.

Napomenuo je da su isto veče odigrali predstavu pred mnogobrojnom publikom u Foči i da će i dalje gostovati u RS.

 Ostavite komentar: