Zašto migranti dolaze u Banjaluku: Istine i zablude o tamnoputim muškarcima sa istoka

Nekoliko stotina migranata je u posljednja dva mjeseca prošlo kroz banjalučku regiju, i sve su prilike da će ih biti još više, ali niko još nema odgovor na ovaj humanitarni i bezbjednosni izazov.

Za sada jedina reakcija na porast broja migranata je rastuća antimigrantska histerija. Dok zvaničnici poručuju da gosti sa istoka nisu dobrodošli, a stručnjaci za bezbjednost preporučuju građanima da se “samoorganizuju”, kako bi se odbranili od najezde migranata, sve su glasnije, mahom neutemeljene, čaršijske i medijske priče tamnoputim muškarcima, koji, navodno, prepadaju, tuku i pljačkaju čestiti domaći narod.

Nisu kriminalci, ali su drski

Međutim, zvanični policijski izvještaji govore da migranti čine procentualno mnogo manje krivičnih djela, nego domicilno stanovništvo, i da u RS najčešće na sudu završe zbog džeparenja ili zato što oštete ceradu, kako bi se uvukli u kamion i tu prespavali. Da migranti nisu neki strašni kriminalci potvrdio je nedavno i direktor Policije RS Darko Ćulum.

– Osim uznemiravanja građana nisu zabilježeni veći incidenti, ali su migranti izuzetno nervozni i drski u kontaktu sa policijskim službenicima – rekao je Ćulum.

Međutim, brojni željezničari, putnici i građanski aktivisti tvrde da su na Željezničkoj stanici u Banjaluci češće svjedočili policijskom maltretiranju migranata, koje “predstavnici reda i zakona” ne baš nježnim metodama, “ubeđuju” da se okanu Srpske i odmah nastave put ka Sarajevu ili Bihaću.

Iz MUP RS uporno tvrde da to nije istina. S druge strane predstavnici vlasti RS, koji ne preduzimaju ništa da riješe ovu situaciju, s vremena na vrijeme, podsjete da su migrant isključiva briga “vlasti u Sarajevu” i da u Srpskoj nemaju šta da traže.

– Stav Vlade RS je da se migranti ne mogu zadržavati na teritoriji Srpske. Razumijemo njihove probleme, ali mi ne možemo da ih rješavamo – izjavila je Danijela Pejić, savjetnica premijera RS Radovana Viškovića, odgovarajući na pitanje novinara, da li Srpska ima ikakav plan po pitanju pojačanog dolaska migranata.

Otkud migranti u Republici Srpskoj, zašto ih u posljednje vrijeme put sve češće vodi ka Banjaluci i šta u glavnom gradu Srpske mogu počekivati?

U BiH je od početka godine do 10. februara, prema policijskim podacima, ušlo 1.045 migranata, a u posljednje vreme veliki novopridošlih, ali i migranata koji se od ranije nalaze u BiH, prolaze preko Gradiške, Prijedora i Banjaluke. Zvaničnih podataka o njihovom broju nema, ili bar nisu dostupni javnosti, ali neki pokazatelji svjedoče da ih je u januaru bilo pet puta više nego u novembru 2018.

Oni najčešće u Banjaluku dolaze vozom iz Sarajeva ili iz Bihaća. Kako saznajemo iz izvora bliskih policiji, na promjenu rute se odlučuju zato što je Sarajevo, gdje se nalaze privremeni migrantski centri, daleko od granice sa EU, a u Bihaću i Velikoj Kladuši su, zbog ogromnog broja migranata, hrvatski graničari pojačali kontrole, pa je na tom području sve teže preći granicu i domoći se Evrope.

-Oni sada dolaze u Banjaluku vozom, koji je najjeftinije prevozno sredstvo, a zatim taksijima, pješice ili na drugi način idu prema prema Gradiški ili Kozarskoj Dubici, pokušavajući da pređu granicu, bilo čamcima preko Save ili skriveni u kamionima – navodi izvor SrpskaInfo portala..

Kako dolazi proljeće, očekuje se i pojačan dolazak migranata. Prošle godine u BiH ih je, kako je potvrdio ministar bezbjednosti Dragan Mektić, ušlo oko 24.000, a ove godine bi ih moglo biti čak i nešto više. Ukoliko se ruta za ilegalni prelazak preko Save pokaže uspješnom, hiljade njih bi moglo stići u Srpsku.

Mast gou, stejšn bi klouz!

Policajci MUP RS ih već mjesecima spremno dočekuju na Željezničkoj stanici u Banjaluci i najčešće ih, uz kraće ili duže zadržavaje, samo legitimišu i upozore da “mast gou”, jer kažu “stejšn bi klouz”. Naime, otkako dolaze migranti, Željeznička stanica se u 22 sata zatvara, mada cijelu noć u njoj radi dežurni šalter na kome se mogu kupiti karte i dobiti informacije.

Ukoliko imaju dokaz o registraciji u privremenim migrantskim centrima i o iskazanoj namjeri za traženje azila u BiH, a većina migranata ima ove dokumente, policija ih, nakon kraćeg ili dužeg ubjeđivanja, pušta.

Ako nemaju dokumente, predaju ih dežunom inspektoru Službe za poslove sa strancima, koja im, ako za to ima potrebe, može obezbijediti prevodioca za arapski ili persijski jezik. Potom ih registruju i prebacuju u neki od privremenih migranskih cenatra. Uglavnom, svi gledaju da ih se što pre riješe i “predaju u nadležnost” nekom drugom. Uglavnom ulici i kriumčarima.

Šestogodišnji dječak dva mjeseca na putu

U Banjaluku migrant najčešće dolaze vozom, u grupama po dvadesetak ljudi, gotovo isključivo mladih muškaraca. Dolaze uglavnom iz Pakistana, Afganistana, Indije, ili Iraka.

Porodice sa djecom su rijetke, ali nedavno je u Banjaluku stigao dječak Ali (6) iz Bagdada, sa majkom, djedom, bakom i stricem.

Porodica je putovala dva mjeseca preko Turske, Grčke, Albanije i Crne Gore. Na Željezničku stanicu su stigli kasno uveče. Policajci su ih zadržali na peronu, legitimisali i rekli im da se ne udaljavaju, a potom očigledno zaboravili na njih. Završili su posao i otišli u stanicu, a iračka porodica nije mrdala s perona, strahujući da će, ako krenu dalje, prekšiti zakon. Jedva su ih novinari i željezničari ubijedili da idu, i da im se neće desiti ništa loše.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: