Zastarjela istraga protiv više od 100 osoba

Do zastare istrage lani je došlo u 77 predmeta u okviru kojih je pod lupom bilo više od 100 osoba, pokazuju podaci iz najnovijeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

Tužilaštva u BiH su lani, kako je istaknuto u godišnjem izvještaju VSTS-a za 2019. godinu, evidentirala da su donesene odluke o obustavi postupka zbog nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja do podizanja optužnice protiv 116 osoba.

– Ovakve odluke su, tokom 2018. godine, evidentirane u 137 predmeta, tako da iz toga proizlazi da je u 2019. godini smanjen broj tužilačkih odluka o završetku predmeta zbog nastupanja zastarjelosti za 60 predmeta ili 44 odsto – piše u dokumentu.

Kao i u prethodnom periodu, kako je istaknuto, tužilačke odluke o nastupanju zastarjelosti donošene su u fazi rješavanja prijave, odnosno odluke o nesprovođenju istrage u 40 te u fazi vođenja istrage koje su na kraju obustavljene u 37 predmeta.

– Tužilačke odluke o obustavi postupka zbog isteka zakonskih rokova za zastarjelost krivičnog gonjenja dostavljaju se Kancelariji disciplinskog tužioca radi utvrđivanja eventualne odgovornosti tužioca za takav način završetka ovih predmeta – istakli su u VSTS-u.

Prema ranijim podacima, veliki broj zastara nastupa zbog nedostupnosti optuženih i osuđenih pravosuđu, a pojedinci smatraju da ima opravdanja koja nisu uvjerljiva.

U tužilaštvima u BiH lani su bile 30.882 prijave u radu, a odnosile su se na 49.458 osoba, dok je istraga vođena u 19.013 slučajevima protiv 27.197 lica.

Tužilaštva su lani podigla 11.485 optužnica protiv 13.611 osoba. U odnosu na 2018. godinu, ukupan broj podignutih optužnica je smanjen za 721 ili šest odsto, odnosno lani je optuženo manje 1.100. Smanjenje broja podignutih optužnica je zabilježeno u kantonalnim i okružnim tužilaštvima, te u Tužilaštvu Brčko distrikta, dok je broj podignutih optužnica u Tužilaštvu BiH isti kao i u prethodnoj godini.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: