“Zaobilaze” mjere: Dvije trećine novozaraženih koronom u Kantonu Sarajevo iz porodičnih klastera

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo oko dvije trećine svih novozaraženih osoba u Kantonu Sarajevo pripada takozvanim porodičnim klasterima, što znači da se te osobe zaraze u porodičnom okruženju.

Iz Zavoda su podsjetili na mjere kojih se potrebno pridržavati u cilju sprečavanja zaraze unutar domaćinstva te se navodi da je osoba koja ima simptome dužna telefonski se javiti nadležnom ljekaru u zdravstvenu ustanovu u kojoj posjeduje zdravstveni karton.

Ukoliko se zdravstveno potvrdi da je osoba u domaćinstvu zaražena korona virusom, a po mišljenju ljekara ona ne zahtijeva bolničko liječenje, odnosno ako ima blažu simptomatologiju bolesti ona se može sigurno liječiti kod kuće uz konstantni, svakodnevni ljekarski nadzor. Kada je riječ o opštim mjerama sprečavanja i suzbijanja infekcije u kućnim uslovima, potrebno je ograničiti broj osoba koje se brinu o sumnjivom ili “potvrđenom pacijentu Covid-19”.

Osobe u domaćinstvu koje pripadaju rizičnim grupama (starije osobe, osobe narušenog imunološkog sistema i sa postojećim hroničnim oboljenjima) trebaju izbjegavati kontakt s pacijentom i s predmetima s kojima je pacijent došao u kontakt.

Kada je riječ o mjerama prevencije i suzbijanja infekcije koje primjenjuje pacijent kako bi se spriječilo širenje infekcije u kućnim uslovima potrebno je izbjegavati fizički kontakt sa članovima porodice, piše Fena.

Ostavite komentar: