Zakup socijalnih stanova stanari će plaćati do 1,20 KM po kvadratu

Korisnici socijalnih stanova u Kuljanima bi trebali plaćati zakupninu koja će iznositi do 1,20 KM po kvadratu, dok u pojedinim slučajevima, kroz subvencije Grada Banjaluka, porodice mogu biti u potpunosti oslobođene plaćanja zakupnine.

U Kuljanima je nedavno dodijeljeno 48 ključeva porodicama koje će biti korisnici tih stanova, ali do sada nisu bili poznati svi detalji o uslovima koje će oni morati ispunjavati.

Na idućem zasijedanju Skupštine grada odbornici će razmatrati dvije odluke koje trebaju definisati tu oblast. Jedna se odnosi na iznos stanarine koju će plaćati porodice koje žive u tim objektima, ali i uslove pod kojima korisnici mogu dobiti subvencije na zakupninu stanova.

Aneks

Prema planu koji je napravio Grad, porodice će morati izdvojiti od jedne KM do 1,20 KM po metru kvadratnom, a stanarinu će plaćati u 12 jednakih rata do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

– Grad se obavezuje da snosi troškove održavanja zajedničkih dijelova i uređaja na zgradi i investiciono održava stanove iz prikupljene zakupnine. Ukoliko se zbog izmjene tržišnih uslova steknu uslovi za određivanje neprofitne zakupnine i promijeni njen iznos, zakupac je dužan da plaća promijenjeni iznos zakupnine uz obavezno potpisivanje odgovarajućeg aneksa ugovora o zakupu – navedeno je u Odluci o zakupnini.

Subvencije

Uz odluku o visini zakupnine idu i subvencije koje će se određivani na period od jedne godine, uz mogućnost produženja.
Olakšice Grada predviđaju da se iznos stanarine smanji za 50 odsto za lica čiji prihodi ne prelaze iznos od 20 odsto prosječne neto plate zaposlenih u RS za prethodnu godinu po punoljetnom članu porodičnog domaćinstva.

Kako je precizirano, to se odnosi na raseljena lica i izbjeglice, demobilisane borce, ratne vojne invalide od pete do desete kategorije, povratnike po sporazumu od readmisiji, samohrane roditelje, porodice s troje i više djece, mlade bez roditeljskog staranja do 26. godine života, te mlade bračni parove do 35 godina.

Kvadratura

Za lica u stanju socijalne potrebe postoji mogućnost da se iznos zakupnine u potpunosti subvencioniše, odnosno da korisnici uopšte ne moraju plaćati stanarinu. To se prije svega odnosi na korisnike stalne novčane pomoći i nezaposlena lica.

Socijalni stanovi su sagrađeni u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, u naselju Kuljani. U tri zgrade ima ukupno 48 stanova: osam garsonjera po 29 kvadrata, 21 jednosobni stan od 37 kvadrata, osam jednoiposobnih stanova po 46 kvadrata, šest dovosobnih od oko 50 kvadrata, četiri dvoiposobna stana od 60 kvadrata i jedan trosobni od 62 metra kvadratna.

Zgrada u Adi

Ova pravila će, pored Kuljana, važiti i za zgrade socijalnog stanovanja čija je gradnja najavljena u naselju Ada. Na toj lokaciji je planirana izgradnja 50 stanova.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

 

Ostavite komentar: