Zakonska dobna granica u BiH za pristanak na seks je 14 godina, traže se strožiji propisi

Većina zemalja danas ima zakonski definisanu dobnu granicu pod kojom se maloljetna osoba zakonski smatra dovoljno zrelom da može dati pristanak na seksualni odnos sa odraslom osobom.

Svaki oblik polne radnje nad osobom ispod ove starosne granice automatski povlači optužbu za silovanje za što je propisana zatvorska kazna od jedne do 15 godina, zavisno o državi i težini djela.

Ovaj podatak bio bi za svaku pohvalu da najniža dobna granica nije skandolozna i iznosi 14 godina, a još je skandaloznije da se ona zakonski primjenuje i u Bosni i Hercegovini. Granica od 14 godina vrijedi i u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji, Austriji ili Italiji, dok je 15 godina propisano u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj ili Danskoj.

Za legalno stupanje u seksualne odnose u Finskoj, Belgiji ili Rusiji, recimo, potrebno je napuniti 16 godina. Za pristanak na seksualni odnos u Vatikanu, Turskoj ili Malti, ipak, potrebno je biti punoljetan.

Alarmantan je, međutim, podatak da u Evropi ne postoji jedinstveni zakon o zaštiti djece te da nije postavljena jedinstvena dobna granica ispod koje bi se bilo kakav seksualni odnos s maloljetnom osobom smatrao kriminalnim djelom.

U BiH je, dakle, dobna granica za pristanak na polni odnos 14 godina. Međutim, iako se očigledno smatra da je sa 14 godina dijete dovoljno zrelo da bude u vezi koja uključuje i seksualne odnose sa starijim partnerom ili partnerkom, istovremeno je za stupanje u brak potrebno imati najmanje 16 godina.

Seksualne slobode

Ovdje više nije riječ o seksualnim slobodama jer su u pitanju djeca, i to u dobi od 14 godina, i ostavljanju, blago rečeno, odškrinuta vrata mnogobrojnim pedofilima.

S ovim se slaže i klinički psiholog dr. Čedomir Novaković, koji je u razgovoru za Klix.ba kazao da bi zakon morao biti mnogo strožiji po ovom pitanju, jer se u ovom slučaju radi o djeci koja sa 14 godina još uvijek nisu ni približno psihički razvijena da bi mogli donositi relevantne odluke o stupanju u polne odnose.

“Zakon je propisao starosne granice, ali ne kaže kako se nositi s posljedicama nepromišljenih seksualnih odnosa.Ta bi se dobna granica trebala pomaknuti prema starijoj dobi, posebno u našoj zemlji koja nema sistemsku seksualnu edukaciju u školama i tako mladi ljudi nemaju nikakvu predstavu o seksualnosti. Zabrinjavajuća je i činjenica da istraživanja pokazuju kako je rani ulazak u seksualni život povezan s nizom rizika”, rekao je Novaković.

Zloupotreba djece

Novaković je dodao da, iako se s dizanjem starosne granice za pristanak na polni odnos neće spriječiti seksualni odnosi među maloljetnicima, veoma je bitno spriječiti zloupotrebu djece od odraslih.

“Ponavljam, neophodno je da se granica za pristajanje na seksualni odnos povisi jer je previše zloupotrebljavanja djece. Ali ne treba licitirati s godinama. Trebamo djecu edukovati i naučiti odgovornom ponašanju kako bi mogla donositi kompetentne odluke, a to možemo postići samo ako uvedemo seksualno vaspitanje u škole. Vjerujte, taj nam je predmet potreban jednako kao i matematika i materinji jezik”, ističe Novaković.

 

 

Ostavite komentar: