Zabrinjavajući podaci iz Srpske: Alkohol uzimaju i djeca od 12 godina

01.04.2024. | 13:01

Kod mladih u Doboju sve zastupljenija je zloupotreba konzumiranja alkohola u kombinaciji sa sedativima, podjednako kod dječaka i djevojčica čiji je uzrast sve mlađi pa sa tako granica spustila i do 12 godina.

Načelnik Centra za mentalno zdravlje dobojskog Doma zdravlja Dejana Cocić Hadžiibrahimović rekla je novinarima da se starosna granica zloupotrebe alkohola spustila na do 12 godina, te su kod mladih sve prisutnije i akutne intoksikacije.

“Tome doprinosi to što je alkohol lako dostupan i jeftin, a samo pijenje mladima daje osjećaj lažne slobode i eksperimenta. Mladi alkohol najčešće uzimaju pod uticajem vršnjačke grupe”, rekla je ona prije početka okruglog stola “Alkohol i mladi – konzumiraj život a ne alkohol”, organizovanog povodom Međunarodnog dana borbe protiv alkoholizma.

Ona je ukazala na potrebu rane prevencije o opasnostima zloupotrebe alkohola koja već treba da krene od trećeg razreda osnovne škole.

Psiholog Mladenka Milanović smatra da sa prevencijom treba krenuti od vrtićke dobi i pri tome naglašava rad s roditeljima i kvalitetno provođenje slobodnog vremena sa djecom , poput sportske aktivnosti,boravak u prirodi, škole plesa ili crtanja.

Predstavnik Badminton kluba “Sertini” iz Doboja Dario Milačak kaže da bavljenje sportom mlade odvaja od savremenih pošasti poput konzumacije alkohola i naveo da klub ima ozbiljan pristup u radu sa školskom djecom u okviru kojeg je snimljen i kratki dokumentarni film o vršnjačkom nasilju.

“Vrlo je bitno da roditelji i djeca mogu da se druže i da igraju taj sport zajedno, da se takmiče zajedno, što je vrlo bitno jer ako se uoče neke negativne pojave tu su da reaguju”, izjavio je Milačak.

Današnjem okruglim stolu prisustvovali su i učenici dobojske Saobraćajne i elektro škole koji su prezentovali svoju mobilnu aplikaciju “Detoks badi” i mogućnosti njene primjene u zdravstvenom sistemu.

Učenik Dušan Radić za aplikaciju kaže da je podrška zdravstvenom sistemu na način da osobe sa problemom zavisnosti usmjerava ka stručnim službama u domovima zdravlja.

Direktor Saobraćajne i elektro škole Miroslav Topalović upozorio je da se kod mladih pojavila štetna moda i zabluda da bez konzumiranja alkohola nema dobre zabave pogotovo vikendom.

“Bilo je slučajeva da naknadno saznamo da učenik nije došao u školu jer je prethodno imao buran dan ili noć zbog čega nije bio u stanju da prati nastavu“, izjavio je Topalović.

Okrugli sto “Alkohol i mladi – konzumiraj život a ne alkohol” organizovao je dobojski Dom zdravlja čiji je direktor Vladimir Marković za naredni period najavio održavanje većeg broja sličnih predavanja u cilju unapređenja zdravlja građana.