“Za život Srpske”: Ovu pjesmu će Danica premijerno izvesti na Dan Republike

06.01.2024. | 14:37

Pjesma “Za život Srpske”, koju će premijerno na Dan Republike Srpske 9. januara u Banjaluci izvesti jedna od najpoznatijih izvođača duhovne i tradicionalne muzike Danica Crnogorčević, opisuje odnos oca koji je za Srpsku dao život, prema svome sinu, rekao je Srni autor muzike i teksta te pjesme Ivan Crnogorčević.

Crnogorčević je naveo da je pjesmu stvarao sa velikom emociju i ganutošću kojima je pjesma i prožeta.

“Pjesma može da simbolizuje i odnos muža i žene. Muža koji je otišao u rat i koji je ostavio život za Republiku Srpsku. Tako da će se pronaći, manje više, svi u toj pjesmi”, rekao je Crnogorčević, koji je sveštenik Crkve Svetog Dimitrija na Kruševcu u Podgorici.

On je istakao da pjesma ne pominje nikoga u negativnom kontekstu, nego je inspirisana emocijama koje simbolizuju zavjet da se mora čuvati ono što je mukom stvarano kako na prostoru Republike Srpske, tako i u drugim srpskim zemljama.

“Pjesma nema nikakvu negativnu poruku prema bilo kome. Pjesma nema nikakve ratne, nikakve šovinističke konotacije”, naglasio je Crnogorčević.

On je dodao da će pjesma, za koju je video-spot sniman širom Republike Srpske, biti objavljena 8. januara.

Novinska agencija Republike Srpske, sa dozvolom autora Ivana Crnogorčevića, u kompletu objavljuje tekst pjesme “Za život Srpske”:

“Kad za slavu Svetog Stefana
Ti se sjetiš moga imena
Tad upali svijeću za mene
I za moje vjerne drugove

Čuvaj sine srpsku slogu
Srpsko ime i slobodu
Zavjet naših hrabrih očeva
I najhrabrijih srpskih sinova

Za svaki pedalj zemlje ove
Dali su živote svoje
Ginuli su kao vitezi
Slavom su se ovjenčali”