Za nova radna mjesta 16,52 miliona KM

Nekoliko kategorija nezaposlenih u Republici Srpskoj imaće priliku da dođe do radne knjižice zahvaljujući projektima zapošljavanja i samozapošljavanja za koje je Vlada RS ove godine obezbijedila 16,52 miliona KM.

To će biti omogućeno Akcionim planom zapošljavanja u Srpskoj za ovu godinu, koji je juče usvojila Vlada RS, a koji predstavlja instrument za realizaciju strategije zapošljavanja od 2016. do 2020. godine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović rekao je da ovogodišnji Akcioni plan obuhvata sedam programa zapošljavanja i samozapošljavanja, te da je novac već obezbijeđen.

– Javni pozivi biće raspisani u što kraćem roku kako bi sredstva postala operativna i što prije došla do krajnjih korisnika – rekao je Milunović.

Najviše novca obezbijeđeno je za zapošljavanje i samozapošljavanje ciljnih kategorija u privredi, za šta je izdvojeno oko pet miliona maraka.

– Taj program je veoma važan jer predviđa podršku licima starijim od 40 godina, ženama žrtvama porodičnog nasilja i ratne torture, štićenicima domova koji su završili školovanje i ženama u ruralnim sredinama – naveo je Milunović. Za program zapošljavanja u privredi isplatom podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa Vlada će izdvojiti 4,12 miliona, dok je za zapošljavanje pripravnika sa visokom stručnom spremom namijenjeno 1,49 miliona KM. Kroz program podrške za zapošljavanje i samozapošljavanje djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca Vojske RS obezbijeđeno je milion KM.

– Tu će biti dodatnih 400.000 KM koje je iz vlastitih sredstava obezbijedio Fond za profesionalnu rehabilitaciju – istakao je Milunović.

On je naveo da će kroz program razvoja preduzetništva, čija je realizacija počela prošle godine uz podršku Vlade Srbije, koja je donirala milion maraka, 65 preduzetnika do 35. godine starosti dobiti podsticaje.

Poslu se mogu nadati i vlasnici diploma za koje na tržištu rada nema interesovanja jer će za obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju za potrebe poslodavaca biti izdvojeno 300.000 KM. Vlada će pomoći i Romima da dođu do posla, a za te namjene biće izdvojeno 203.710 KM.

– Siguran sam da ćemo ovim projektima smanjiti broj nezaposlenih i da ćemo mnogim licima omogućiti da dođu do posla – naglasio je Milunović.

Vlada RS juče je usvojila i izvještaj o realizaciji Akcionog plana zapošljavanja u RS za prošlu godinu, kada je zaposleno 4.866 lica.

Stambeno zbrinjavanje

Vlada je juče usvojila i Uredbu o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, a očekuje se da će nakon realizacije programa biti zbrinute sve porodice iz pomenutih kategorija.

– Javni poziv biće raspisan čim uredba stupi na snagu. Prema našim procjenama, potrebno je oko 19 miliona KM i oko 400 stambenih jedinica. Oko 700 lica očekuje bespovratna sredstva – rekao je Milunović.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 

Ostavite komentar: