Za ljubav granice ne postoje – oni znaju: Dino iz BiH 50 godina ujutro gleda Francuskinju

Skromno, na ručku u jednoj maloj kafani, uz domaće specijalitete, Bosanac Dino Čolić i njegova životna saputnica, Francuskinja Lilijan (Lilian), s dvoje (od troje) djece, kćerkom Nadin i sinom Denijem, obilježili su 50 godina skladnog i dinamičnog braka.

Mogli su otići u Tursku i neki luksuzni hotel, ali Čolići su naučili živjeti skromno, bez „visina“.

Igrao rukomet

Dino je u Francusku otišao još 1971. godine da igra rukomet, kasnije da trenira nekoliko klubova i upoznao Lilijan u njenom rodnom gradu Flori Lezobreu. Iz ljubavi su dobili troje djece. Kada je u BiH buknuo rat, Čolići su znali šta je raditi, primiti brojne izbjeglice iz BiH, posebno Gračanice, poslati pomoć, lijekove, hranu, vozila, medicinsku opremu.

Ipak, 2000. godine zajednički su odlučili – idemo u BiH. Samo dvije godine kasnije tadašnji francuski ambasador u BiH Rolan Žil (Roland Gil) Dini Čoliću je, zato što je spojio dvije opštine Gračanicu i Flori Lezobre, dva naroda, dvije države, dodijelio visoko priznanje „Orden viteza nacionalnog reda Francuske“. Dino je počasni građanin Flori Lezobrea, Lilijan Gračanice i sva ta priznanja Čolići ljubomorno čuvaju.

Obilježavajući pet decenija braka, ponosno se prisjećaju mnogih životnih detalja, sretni što su dokazali kako ljubav nema granica ni predrasuda.

Lijepa zemlja

“Ne, nisam se pokajala što sam ostavila Pariz, pa došla sa svojim suprugom i svojom djecom u BiH. Naučila sam se ovdašnjim običajima i živi se. Više se brine Dino. On se nadao da će, kada se vrati poslije toliko godina provedenih u Francuskoj, zemlji kulture, sporta, jake privrede, turizma, u svojoj BiH imati bolje političare, koji će od ove male, ali lijepe zemlje napraviti malu Švajcarsku.Trebaju nam bolji, sposobniji, iskreniji i pošteni političari. O tome Dino često priča”, ističe Lilijan, piše Avaz.

Ostavite komentar: