Za izgradnju kardiohirurgije Vlada RS izdvojila 33 miliona KM

Univerzitetsko – klinički centar Republike Srpske uskoro bi trebalo da dobije objekat kardiohirurgije.

U planu je i gradnja objekta onkologije, rekonstrukcija ginekologije, infektivne i Klinike za dječije bolesti.

Ovu instituciju obišao je premijer Radovan Višković, sa resornim ministrom Alenom Šeranićem.

Univerzitetsko- klinički centar Republike Srpske i u naredne četiri godine trebalo bi da bude srce razvoja zdravstva. O ciljevima rukovodstvo je na sastanku razgovaralo sa predsjednikom Vlade i resornim ministrom.

Objekat kardiohirurgije, za koji je izdvojeno oko 33 miliona maraka, ove godine trebalo bi da bude završen, a nakon toga slijede novi projekti.

– Naš plan jeste rekonstrukcija ginekologije, Klinike za dječije bolesti, infektivne bolesti i ono što je novo, prvi put da kažem, naš plan jeste da pravimo Institut za onkologiju – rekao je Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske.

Institut za onkologiju značio bi kvalitetniju njegu, ali i oko 50 do 70 kreveta više za pacijente na palijativnoj terapiji.

Završetkom kardiohirugije sa četiri moderno opremljene sale, trebalo bi da budu zaokružene zdravstvene usluge za pacijente sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Planirano je i unapređenje sistema transplantacije.

– Da formiramo zdravstveni sistem prema potrebama stanovništva, prema epidemiološko-demografskim karakteristikama, a to je problem sa malignim oboljenjima, gdje bismo kroz jedan zavod, institut za onkologiju, zbrinuli pacijente sa hematoonkološkim oboljenjima na jedan još bolji način nego što to sada činimo – istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Uz pravce budućeg razvoja UKC-a posebna tema bili su i problemi zdravstva.

Predsjednik Vlade podsjetio je da je od 2006. u UKC uloženo oko 350 miliona maraka. Uprkos ulaganjima, finansije su i dalje problem, pa se očekuje da sa Poreskom upravom bude usaglašen model reprograma preostalih dugovanja.

Predsjednika Vlade, ipak, posebno raduje jedna činjenica.

– A to je činjenica da je Klinički centar došao u poziciju da ne gomila svoje zaostale obaveze, da to nisu više minusi 25,3 miliona maraka. Bio sam i ja zatečen činjenicom da je prošla godina završena sa minusom od 39 hiljada maraka – dodaje Višković.

Iako prema izvještajima UKC stoji sve bolje, to nije slučaj i sa ostatkom zdravstvenog sektora.

Analiza dugovanja je zavšena i pokazala je da zdravstveni sektor duguje praktično trećinu godišnjeg budžeta Republike Srpske, tačnije milijardu 70 miliona maraka.

Ovaj problem Vlada planira riješiti u skladu sa donesenim akcionim planom.

– Već na nekoj od sljedećih sjednica Vlade ići ćemo da odobrimo određena novčana sredstva za izmirenje dijela obaveza. Mi planiramo do kraja ove godine, sa 1.1.2020. da u trezorski sistem uvedemo najmanje 15 do 20 domova zdravlja i jednu ili dvije bolnice – pojasnio je premijer.

Govoreći o zahtjevu za povećanje plata, koji su uputili sindikati radnika u zdravstvu, predsjednik Vlade istakao je da za takav korak ne postoje preduslovi.

Ipak, kaže, Vlada je spremna za razgovor o toj temi.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: