Za efikasniju raspodjelu podsticaja: Srpska dobija digitalni poljoprivredni sistem

U prosjeku, desetak odsto zahtjeva od kontrolisanog broja ne ispuni uslove za podsticajna sredstva zbog netačnog prikazivanja podataka. To nije veliki broj, ali bi se i on mogao izbjeći kroz kompletiran informacioni sistem u oblasti poljoprivrede u Republici Srpskoj, jer bi kontrole bile preciznije, a uštede veće, kaže Gordana Rokvić, savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci.

Ona objašnjava da je za odgovorno, transparentno i efikasno upravljanje sredstvima agrarnog budžeta neophodno imati pouzdan informacioni sistem jer se time efektivnije koriste sredstva, bolje usmjeravaju mjere podrške na bazi stvarnih podaka i ostvaruju uštede u procesima kontrole na terenu.

Kad se tome doda podatak da je Registar poljoprivrednih gazdinstava, u koji se upisuju svi poljoprivrednici koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj, čime ispunjavaju osnovni uslov za za ostvarivanje prava na podsticaje, uspostavljen još 2014. godine, jasno je da je došlo vrijeme za “doradu”.

“Taj Registar je, od tada, minimalno dograđivan novim obrascima i, nakon skoro deset godina, postoji potreba za zanavljanjem registra u cjelini. To proizilazi iz potrebe osavremenjavanja digitalne platforme na koju je Registar postavljen, pa do usklađivanja sadržaja pojedinih modula u Registru sa novim Zakonskim okvirom u poljoprivredi koji će biti donesen ove godine, kao i potrebama detaljnijeg uvida u strukturu poljoprivredne proizvodnje“, kaže Rokovićeva za BL portal.

Osavremenjavanje digitalne platforme zapravo znači kreiranje integrisanog poljoprivrednog informacionog sistema (ET-farm), čiji su obavezni dijelovi, kako objašnjava naša sagovornica, statistički sistem baziran na podacima iz popisa poljoprivrede, mreže računovodstvenih podataka poljoprivrednih gazdinstava, kao i poljoprivredni tržišni informacioni sistem.

“Zatim, tu su registri – registar poljoprivrednih gazdinstava i klijenata, registar identifikacije životinja, fitosanitarni registar, registar vina i vinove loze, organske hrane i slično. Dalje, integrisani administrativni kontrolni sistem koji čine sistem identifikacije zemljišnih parcela, kompjuterizovana baza podataka o životinjama koja se primenjuje za mjere podrške po grlu, integrisani sistem kontrole koji osigurava sistematske provjere zahtjeva za podršku zasnovane na računarskim unakrsnim provjerama i fizičkim kontrolama na farmi”, objašnjava Rokovićeva.

Jedan od najbitnijih dijelova ovog sistema je i veterinarski informacioni sistem, kojim se obezbjeđuje preciznija registracija vlasnika i broja životinja, kao i obilježavanje i vakcinacija grla. Kako je za BL portal ranije objasnila Dragana Oklješa iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Veterinarski informacioni sistem već je u poodmakloj fazi razvoja i primjene.

„Tokom 2022. godine realizovana je druga faza razvoja sistema i provedena javna nabavka za izradu treće faze, čija je realizacija u planu tokom 2023. godine. Sve to ima za cilj unapređenje postojećih opcija i dogradnje sistema“, istakla je Oklješa.

Srđan Banović, BL portal

Ostavite komentar: