Za efikasniji rad i uštedu novca: Zatvori u Srpskoj dobijaju IMPIS

Ladice i police pune papira o evidenciji i dosijei zatvorenika po zatvorima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH uskoro će postati dio prošlosti. Kako je za BL portal potvrđeno iz Ministarstva pravde Republike Srpske, u toku je razvoj integralnog informacionog sistema IMPIS za elektronsku evidenciju zatvorenika i izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija

Nekoliko kazneno popravnih zavoda u BiH već je dobilo posebnu hardversku opremu neophodnu za njegovo funkcionisanje. Od pomenutog sistema očekuje se ostvarivanje značajnih ušteda novca, brži i jednostavniji protok podataka, kao i generalno efikasnije obavljanje poslova svih institucija u procesu izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija.

Kako iz Ministarstva pravde Srpske ističu za BL portal, kreiranjem i razvojem IMPIS-a, želi se uspostaviti sistem za elektronsko vođenje svih evidencija u kazneno-popravnim ustanovama u Republici Srpskoj, sa namjerom da on postane ključni izvor informacija na osnovu kojih će biti kreirani kvalitetni, sveobuhvatni i pravovremeni izvještaji.

„Putem IPMIS-a će se u budućnosti vršiti elektronska razmjena podataka sa drugim institucijama, poput pravosudnih organa, organa unutrašnjih poslova, centara za socijalni rad, čime će se postići višestruki efekti ušteda finansijskih sredstava i efikasnijeg i kvalitetnijeg obavljanja propisanih nadležnosti svih institucija u procesu izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija“, ističe Duško Šain, načelnik Odjeljenja za nadzor nad radom kaznenih i vaspitno-popravnih ustanova u Ministarstvu pravde Srpske i dodaje da će povezivanje IPMIS-a sa vanjskim sistemima biti realizovano u sljedećoj fazi projekta, na osnovu pojedinačnih sporazuma ovog Ministarstva sa drugim institucijama.

Ministarstvo pravde Republike Srpske i nadležna ministarstva u Federaciji BiH izradu IMPIS-a izvode u okviru projekta „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II” koji zajednički finansiraju Evropska Unija i Savjet Evrope.

„Implementira ga Savjet Evrope pod nazivom – Jačanje principa tretmana lica lišenih slobode zasnovanog na ljudskim pravima, evropskim standardima i najboljoj praksi u Bosni i Hercegovini”, ističe Šain i dodaje da Savjet Evrope kao implementator projekta provodi postupak javne nabavke i bira najpovoljnijeg ponuđača prema evropskim standardima. Takođe, ova institucija direktno plaća isporučenu hardversku opremu izabranom dobavljaču na osnovu ispostavljenih računa.

Hardverska oprema, kako navode iz ministarstva, već je isporučena u četiri zatvora u BiH, od kojih su dva u Srpskoj, a riječ je o onima u Foči i Banjaluci.

Ekipa BL portala kontaktirala je Kazneno popravni zavod Banjaluka, odakle nam je potvrđeno da je pomenuta oprema stigla, ali da sistem još nije u funkciji, jer kako kažu, nije uspostavljen server, kao ni link prema mobilnom operateru, koji će povezivati server ove ustanove sa serverom Ministarstva pravde.

Dodaju i da se radi na rješavanju ovih pitanja, kao i da imaju obučen kadar, a nadaju se da bi sistem mogao da bude pušten u funkciju u prvoj polovini ove godine.

Vjerovatno da kada IMPIS bude proradio neće sasvim biti “iskorijenjeni” papiri, ali, uvjereni su u zavodu, ipak će značajno ubrzati razmjenu i protok podataka, doprinijeti efikasnijem obavljanju poslova i omogućiti uvezivanje sa drugim institucijama.

Srđan Banović, BL portal

Ostavite komentar: