Za 24 časa 11 zaraženih: Pogoršana epidemiološka situacija na području opštine Čelinac

Epidemiološka situacija na području opštine Čelinac je pogoršana jer je u posljednjih sedam dana registrovano 26 zaraženih virusom korona, od kojih 11 za protekla 24 časa, rekao je Srni direktor Doma zdravlja “Sveti vračevi” Draško Kuprešak.

Kuprešak je na današnjoj sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije naveo da su glavni razlozi naglog porasta broja inficiranih sve veća opuštenost i nedisciplina građana, sve češći porodični socijalni kontakti i prikrivanje kontakata sa pozitivnim osobama od pojedinaca.

“Još jednom pozivam građane da krajnje ozbiljno shvate situaciju u kojoj se svi nalazimo i ponašaju se odgovorno. Higijensko-epidemiološka služba u saradnji sa ostalim službama Doma zdravlja ulaže ogromne napore s ciljem sprečavanja širenja virusa u zajednici, zbog čega se vrlo pažljivo prave procjene i donose određene procedure kojih svi moraju biti svjesni i dosljedno ih sprovoditi”, napomenuo je Kuprešak. On je dodao da je na području opštine Čelinac trenutno zaraženo 39 osoba, dok su se njih 104 oporavile.

“Tri pacijenta su na liječenju na Klinici za infektivne bolesti, dok su ostali u kućnoj izolaciji sa blagim kliničkim slikama”, rekao je Kuprešak.

Iz izvještaja kontrolnih organa vidljivo je da su u epidemiološkom smislu i dalje najveći problem privatna druženja, u uslovima u kojima komunalna policija nema nadležnost za kontrolu i postupanje.

“Komunalna policija svakodnevno vrši kontrole u okviru svoje nadležnosti, pri čemu su zabilježeni sporadični slučajevi kršenja naloženih mjera. Imajući u vidu skok broja zaraženih i pogoršanje epidemiološke situacije, već tokom ove sedmice i u dane vikenda vršićemo pojačan inspekcijski nadzor”, rekao je šef Odsjeka komunalne policije opštine Čelinac Milovan Ćosić.

Od početka epidemije na području opštine Čelinac potvrđena su 143 slučaja zaraze virusom korona, dok su tri lica preminula od posljedica izazvanih ovom bolešću.

Ostavite komentar: