Vujadinović upozorava: Vlasti FBiH čudnim zakonima pokušavaju oduzeti imovinu Srbima

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Milimir Vujadinović je rekao da je činjenica da, u najmanju ruku, nekim čudnim zakonskim rješenjima vlasti Federacije BiH (FBiH) pokušavaju da oduzmu imovinu Srbima koji su odselili sa tog prostora, te da će se raditi da se taj proces svede na minimum.

“Mi ćemo se kao institucija u saradnji, prije svega sa institucijama Republike Srpske i predstavnicima srpskog naroda iz FBiH, udruženjima, pojedincima, političkim predstavnicima tamo gdje ih imamo, potruditi da taj proces koliko god je moguće svedemo na minimum”, naveo je Vujadinović.

On je rekao novinarima uoči skupa u “Vili Republike Srpske” u Beogradu, posvećenom realizaciji zaključaka Konferencije o zaštiti imovinskih prava Srba u FBiH, koja je održana u Trebinju, da će se truditi da pomognu institucijama Republike Srpske i srpskom narodu u FBiH da sačuvaju svoju imovinu i srpsko ime.

Vujadinović je istakao da je politika Srbije danas da iskoristi svoj politički, ekonomski i svaki drugi potencijal i da se nađe na ispomoći svim sunarodnicima gdje god živjeli, pa i u FBiH po ovom pitanju.

“Svakako poštujući ustavni, zakonski poredak BiH, ali i držeći se onoga što je Sporazum o paralelnim specijalnim vezama Srbije i Srpske, Dejtonski sporazum, ali i evropske konvencije koje govore o zaštiti imovine svakog čoveka”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, gdje god Srbi nemaju svoje političke institucije, susreću sa sa ovim problemom imovine kao što je u FBiH, a slično stanje je i na Kosovu i Metohiji.

On je podsjetio i na prošlogodišnje događaje u Crnoj Gori gdje je Srpska pravoslavna crkva bila veoma ugrožena, te da se to stanje sada malo poboljšalo, ali ne do kraja.

Ostavite komentar: