Vrhovac: Riješiti pitanje zdravstvene zaštite RVI

Predsjednik Predsjedništva Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac izjavio je danas da će Savez zatražiti od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da bude riješeno pitanje zdravstvene zaštite ratnih vojnih invalida.

– Očekujemo sastanak sa predstavnicima Ministarstva na kome ćemo razgovarati o navedenom pitanju. Potrebno je u zdravstvenim ustanovama fomirati ambulante u kojima će biti pružane usluge ratnim vojnim invalidima – rekao je Vrhovac novinarima, nakon sastanka Predsjedništva Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida.

On je istakao da će od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske biti zatraženo da u roku od mjesec dana budu završeni specijalistički pregledi ratnih vojnih invalida kojima su oni neophodni.

– Nismo zadovoljni činjenicom da se u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj ne poštuje zakonska odredba da ratni vojni invalidi imaju prednost prilikom pružanja zdravstvenih usluga. Tražićemo da Ministarstvo zdravlja uputi dopis zdravstvenim ustanova kako bi ova populacija ostvarili propisano pravo – dodao je Vrhovac.

On je napomenuo da se ova lica suočavaju i sa problemom parkiranja vozila kod Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, što je nedopustivo, i da će biti zatraženo da budu obilježena parking mjesta.

Predsjedništva Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida ocijenilo je da je nedopustiva odluka Ustavnog suda BiH o knjiženju neperspektivne vojne imovine u Foči, jer se njome urušava ustavna struktura u BiH.

Na sjednici je odata počast legendarnom ratnom hirurgu Miodragu Laziću koji je preminuo je 14. aprila ove godine u Nišu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 18. aprila na niškom Novom groblju.

Tokom devedesetih godina bio je ratni hirurg – dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj gdje je spasio brojne živote.

 

Izvor:(SRNA / RTRS)

 

 Ostavite komentar: