Vrhovac na biznis forumu: Kreditima IRB-a podržano 50.000 radnih mjesta

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da je kreditima ove banke podržano više od 50.000 postojećih i novih radnih mjesta, što je petina ukupnog broja zaposlenih u Republici Srpskoj.

“Omogućeno je rješavanje stambenog pitanja za oko 13.800 korisnika i članova njihovih porodica iz kategorija socijalnih grupa od posebnog interesa i značaja za Srpsku, poput mladih i mladih bračnih parova, višečlanih porodica, samohranih roditelja i slično”, rekao je Vrhovac na panel diskusiji “Održivi razvoj i cirkularna ekonomija” u okviru 12. Dunavskog biznis foruma koji se održava u Novom Sadu.

IRB je do sada plasirao gotovo tri milijarde KM, od toga na kreditnoj osnovi 2,3 milijarde KM, te nešto više od 630 miliona KM kroz ulaganja u hartije od vrijednosti na domaćem tržištu kapitala, saopšteno je iz ove banke.

Vrhovac je naveo da je oko 70 odsto kredita IRB-a odobreno privredi po izuzetno povoljnim uslovima koji uključuju niže kamatne stope, duže rokove otplate (do 12 godina) i duže grejs periode (do 24 mjeseca) u poređenju sa onim koje nude komercijalne banke na tržištu.

“Gotovo 640 miliona KM plasirano je u prerađivački sektor kao značajnu okosnicu privrednog rasta i razvoja u Republici Srpskoj, koji čini oko 45 odsto našeg BDP-a. Za projekte u poljoprivredi izdvojeno je oko 220 miliona KM, čime smo omogućili dodatno jačanje ove oblasti i održavanje njenog relativnog ekonomskog značaja na nivou od 7,6 odsto BDP-a”, rekao je Vrhovac.

Na panelu je bilo riječi i o kreditnim linijama za finansiranje uvođenja novih tehnologija po izuzetno povoljnim uslovima, čime se dodatno stimuliše i podržava privreda Republike Srpske i podiže konkurentnost, u skladu sa zahtjevima cirkularne ekonomije, što je navedeno i kao jedan od prioriteta za razvoj privrede u zaključcima panela.

Dražen Vrhovac je dobitnik prestižnog priznanja “Lider održivog razvoja” koje će mu biti uručeno večeras na centralnoj svečanosti 12. Dunavskog biznis foruma.

U obrazloženju odluke žirija o dodjeli nagrade navodi se da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, pod rukovodstvom Dražena Vrhovca, prepoznata kao respektabilan činilac održivog razvoja i konkurentnosti u regionu.

Ovogodišnji Dunavski biznis forum okupio je eminentne stručnjake, predstavnike privrede, diplomatije, politike, nauke, kulture i medija iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, BiH, Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Srbije koji će u okviru 12 panela sagledati stanje, razmijeniti iskustva i ponuditi nova rješenja u oblasti ekonomije i razvoja biznisa.

Ostavite komentar: