Vozači, pojačan oprez! Putevi u BiH su klizavi, ponegdje ima i ugaženog snijega

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, a na putevima u višim predjelima i preko planinskih prevoja ima i ugaženog snijega.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske izdvajaju pravce Vlasenica – Han Pijesak preko prevoja Han Pogled, Foča – Gacko preko prevoja Čemerno, Sarajevo – Rogatica preko Romanije, Mrkonjić Grad – Mliništa i Kneževo – Ugar.

Snijega ima i na magistralnom putu Bihać – Bosanski Petrovac, na dionici Ripač – Vrtoče. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz, posebno na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granični prelaz Hum/Šćepan Polje, gdje postoji opasnost i od kliziša, zbog čega se putnički saobraćaj odvija otežano, a za teretna vozila je potpuno obustavljen.

Na dionici magistralnog puta Kozarac – Lamovita saobraćaj je zbog radova obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

U toku su radovi na dionici magistralnog put Klašnice jedan – Gornja Vijaka jedan, zbog čega su na snazi izmjene u odvijanju saobraćaja koji je regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Modriča jedan – Vukosavlje /Jakeš/ – Podnovlje – Šešlije – Johovac – Rudanka -Doboj – granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/. Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj – Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju izmijenjen je režim saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa – Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zabranjen je saobrćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona preko nadvožnjaka na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn. Zbog radova na dionici regionalnog puta Jezero – Šipovo, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog radova izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Tedin Han – granica Republike Srpske/FBiH /Križ/, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik – Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom. Preporučuje se svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce. Na regionalnom putu Površnice – Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

Na dionicima puta međuentitetska linija Ledenice – Crkvine – Doboj – međuentitetska linija Karuše kreće se prevoz vangabaritnog tereta, pa iz AMS mole vozače da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U toku su radovi i na izgradnji male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik. U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo, u mjestu Živinice, pa su radnim danima u vremenu od sedam sati do 17 časova povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Ukrina – Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na putu i 2. mostu, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka. Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično.

Zbog klizišta, na lokalnom putu Svodna – Brezici, na području opštinr Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom. Na području FBiH u toku su radovi u tunelu “Crnaja” na dionici Konjic – Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima, od 23 do 4.30, na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor – Jablanica saobraćaj je obustavljen zbog radova u tunelu “Jasen”. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila teža od 7,5 tona, izuzev autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar -Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta

Zbog loših uslova za vožnju u Hrvatskoj, na graničnom prelazu Izačić ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi, naveli su iz BiHAMK-a.

Na graničnom prelazu Metaljka, na putu Čajniče – Pljevlja, moguć je prelazak granice u vremenu od sedam sati do 19 časova. BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar /PCR/ test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Ostavite komentar: