Vlažni kolovozi i magla “prijete”: Vozači, smanjite gas, putevi u BiH nisu bezbjedni

Saobraćaj se jutros na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija redovno, po mjestimično vlažnim kolovozima, a u kotlinama i duž riječnih tokova mjestimično je smanjena vidljivost zbog magle.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske vozačima skreću pažnju na mraz u višim planinskim predjelima i preko prevoja, kao i na moguće odrone zemlje i kamenja na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina. Na dionici magistralnog puta Zableće-Čađavica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog sanacije klizišta. Do 20. novembra saobraćaj je u tunelu Dragoraj na ovoj dionici puta potpuno obustavljen od ponedjeljka u osam časova do petka u 16. i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini tunela.

Na dionicama puteva Mel Vrela-Kotor Varoš-Banjaluka, do 2. decembra, i Mel Karuše-granični prelaz Brod, do 13. novembra, kretaće se vangabaritni prevoz, pa je neophodan oprez i poštovanje uputstava ovlaštenih lica iz pratnje. U toku je izgradnja MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz semafore.

Zbog deminiranja terena na dionici magistralnog puta Pelagićevo-Blaženovac biće povremenih obustava saobraćaja po 30 minuta od sedam do 17 časova. Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo-Gradačac, u mjestu Turić Prosjek, aktuelne su povremene obustave saobraćaja od 8.05 do 15.05 časova.

Povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja, bude i zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, u mjestu Klakar Donji, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima. Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, na deminerskom radilištu “MSP Gornji Božinci” od 8.15 do 15.05 časova radnim danima aktuelne su povremene obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, pa radnim danima od sedam sati do 17 časova bude povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta. Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom, zbog aktiviranog klizišta.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, a teretna vozila preko 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce. U toku su radovi na mostu preko jezera Bočac (Jajce-Crna Rijeka), zbog čega se saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz semafore. Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika /Viteza/ saobraća se jednom trakom na mostu, dok se iz smjera Nević Polja (Travnika) saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH. Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni pi-si-ar, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 72 časa. Djeca do pet godina starosti ne moraju imati urađen jedan od ovih testova da bi ušla u Crnu Goru.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja pi-si-ar ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Na graničnom prelazu Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je ulazak u Crnu Goru od sedam sati do 19 časova.

Srbija je otvorila granične prelaze sa BiH bez neophodnog testa na virus korona i dozvole komisije. BiH građani mogu ući u Srbiju u tranzitu kroz Hrvatsku ne dužem od 12 časova, bez testa.

Ostavite komentar: